Türkiye, Ekonomi Zirvesi'ne 2. kez ev sahibi

Ekim ayında gerçekleştirilecek ve 13 bin civarında kişinin katılmasının beklendiği Yıllık Toplantılar'a, Türkiye ev sahipliği yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bu yıl İstanbul'da Ekim ayında gerçekleştireceği ve 13 bin civarında kişinin katılmasının beklendiği Yıllık Toplantılar'a, 1955 yılından sonra ikinci kez ev sahipliği yapmış olacak.

Yıllık Toplantılar'a ilişkin düzenlenen medya çalıştayı ile basın mensuplarına verilen bilgiye göre, IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları her yıl merkez bankalarının temsilcilerini, maliye ve kalkınma bakanlarını, özel sektör yöneticilerini ve akademisyenleri küresel önem taşıyan meseleleri tartışmak üzere bir araya getiriyor.

İstanbul'da yapılacak toplantılar, dünyanın ekonomik görünümü, yoksulluğun ortadan kaldırılması, ekonomik kalkınma ve yardımların etkililiğine odaklanacak. Bu yılki toplantılara, IMF ve Dünya Bankası'nın Guvernörler Kurulları'nın yanı sıra 186 ülkenin maliye bakanları, merkez bankası uzmanları, işadamları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılacak.

Yıllık Toplantılar, iki yıl üst üste Washington'da yapılırken, üçüncü kez başka ülkede yapılıyor. 2008'de gerçekleştirilen toplantılara yaklaşık 8 bin kişi katılırken, Washington dışındaki toplantılara çok daha fazla kişi katılıyor ve arada 6 bine varan farklar oluyor.

Sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu G-20 grubunun üyelerinden biri olan Türkiye, 13 bin civarında kişinin katılmasının beklendiği bu yılki toplantılar ile 1955 yılından sonra ikinci kez ev sahipliği yapmış olacak. Türkiye, bu toplantılarla ikinci kez ev sahipliği yapan tek ülke durumunda olacak.

"Dünya ekonomisinin çöküşün eşiğine gelmesinden" bir yıl sonra gerçekleştirilecek ve 24-25 Eylül'de 20 gelişmiş ve gelişmekte olan pazar ekonomisinin bir araya geleceği Pittsburgh Zirvesi'nin ardından düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda, küresel ekonomik toparlanma dönemine yönelik strateji belirlenecek. Dolayısıyla bu yılki toplantılar, 1930'larda yaşanan büyük buhrandan sonra dünya ekonomisinin karşı karşıya kaldığı "en ağır kriz" sonrasında uygulanacak strateji açısından büyük önem taşıyor.

"Krize çözüm, toparlanmaya destek"

IMF ve Dünya Bankası'nın "Krize çözüm, toparlanmaya destek" başlığını taşıyan Yıllık Toplantıların'da talep dengesinin yeniden kurulması, finans sistemi reformları, finans sisteminin sağlığına kavuşturulması, risklerin tespit edilmesi ve "canlandırma politikalarına son verilirken temkinli olunmalı" şeklinde belirlenen temel konular ele alınacak.

Politikalara yönelik tartışmalara ev sahipliği yapacak toplantılarda, ayrıca politikalara yön veren kurumlar, sivil toplum kuruluşlarıyla ve özel sektörle bir araya gelecek. Bu gruplarla daha önce de gayri resmi toplantılar yapan IMF, Türkiye'ye gelecek Fon yetkilileri aracılığıyla bu toplantılara devam edecek.

400 kişilik basın merkezi

IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için İstanbul Kongre Merkezi 3 bölüme ayrıldı. Rumeli binasında yerli ve yabancı basın mensupları için 400 kişilik bir basın merkezi oluşturuldu. Ziyaretçiler ve delegeler ile ikili toplantılar için ayrılan bölüme basın girişi sınırlı olurken, lobi bölümü tamamen basına açık olacak.

30 Eylül Çarşamba günü yan etkinliklerle başlayacak toplantılar, 6-7 Ekim'de gerçekleştirilecek Yıllık Toplantılar ve ardından kapanış oturumuyla sona erecek.

Program akışı

Program akışına göre, 30 Eylül'de IMF Finans Danışmanı, Para ve Sermaye Pazarları Bölümü Direktörü Jose Vinals tarafından "küresel finansal istikrar raporu" açıklanacak.

IMF Ekonomi Danışmanı ve Araştırma Bölümü Direktörü Olivier Blanchard 1 Ekim Perşembe günü "Dünya Ekonomik Görünümü" raporuna ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Söz konusu rapor, 1 gün önce ambargolu olmak kaydıyla basın mensuplarına dağıtılacak.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile IMF Yönetici Direktörü Dominique Strauss-Kahn 2 Ekim Cuma günü ayrı ayrı basın toplantısı yapacak.

3-5 Ekim arası seminerler programına ayrılırken, 3 Ekim'de Avrupa, Orta Asya ve Sahraaltı Afrika bölgelerine ilişkin ekonomik görünüm konuları ele alınacak.

Ayrıca resmi programda olmayan, G-7'de yer alan ülkelerin finans ve maliye bakanlarının bir araya geleceği bir toplantı da 3 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) ise 4 Ekim'de toplanacak. Aynı gün öğleden sonra IMFC Başkanı Youssef Boutros Ghali ve Dominique Strauss-Kahn'ın katılımıyla bir basın toplantısı yapılacak.

5 Ekim'de de Kalkınma Komitesi (DC) Başkanı Agustin Carstens, Robert Zoellick ile Dominique Strauss-Kahn basın toplantısı gerçekleştirirken, 6 ve 7 Ekimde Yıllık Toplantıların ana oturumları yapılacak. IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları 7 Ekimde gerçekleştirilecek kapanış oturumu ile sona erecek.

Bu arada, Dünya Bankası, toplantılara ilişkin ayrıntılı programını önümüzdeki günlerde duyuracak.

Öte yandan, bugüne kadar toplantılara yurt dışından bakanlık düzeyi dışında bir katılımın bildirilmediği kaydedildi.