Türkiye enerjide merkez oldu
Avrupa Enerji Borsası CFO'su Iris Weidinger, Türkiye'nin sahip olduğu enerji piyasasını ciddi bir başarı hikayesine dönüştürebileceğine işaret etti.
İSTANBUL - Türkiye'de enerji ticaretiyle ilgilenen ulusal ve uluslararası şirketler, liberalleşme sürecinde hükümete destek olmak amacıyla 'Enerji Ticareti Çalıştayı'nda bir araya geldi. Çalıştayın ana konusu ise kamu kontrollü bir 'Enerji Borsası' kurulması oldu.
Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Akenerji CEO'su Ahmet Ümit Danışman, RWE Türkiye CEO'su Andreas Radmacher, Avrupa Enerji Ticareti Federasyonu (EFET) Genel Sekreteri Jan Van Aken ve Avrupa Enerji Borsası (EEX) CFO'su Iris Weidinger, çalıştayın sonuçlarını paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Avrupa Enerji Borsası CFO'su Iris Weidinger, Türkiye'nin sahip olduğu enerji piyasasını ciddi bir başarı hikayesine dönüştürebileceğini söyledi. Weidinger, "Bence Türkiye'de bir borsa oluşturmak için tüm gereklilikler hazır. Buna siz karar vereceksiniz. Önünüzde ciddi bir fırsat var. Türkiye bölgenin de merkezi olabilir. Tabi ki biz sizleri destekleyeceğiz. Bilgi ve deneyimlerimizi sizinle paylaşacağız" diye konuştu. Borsa ile birlikte tüketicilerin de fiyatların adil olup olmadığı konusunda bir karara varacaklarına işaret eden Weidinger, daha uygun fiyatlarla enerjiye ulaşabileceklerini kaydetti.
"6-18 ay içinde bir Enerji Borsası kurulabilir"
Çalıştayda enerji borsası ve ticaret platformu için önemli görüşmeler yapıldığını belirten Turcas Petrol Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Batu Aksoy, toptan ticaret segmentinde düzenleyici yasaların elden geçirilmesi, tezgah üstü borsa kurulması ve ürün, prosedür ve sözleşmelerde standartlaşmaların sağlanması gerektiğine vurguladı. Aksoy, "Avrupa'da Enerji Borsası kurulması için ille de özelleştirmelerin tamamlanması beklenmemiş. Bizde de bu yapılabilir. Şu an istenilirse 6-18 ay içerisinde bir borsa kurulabilir. Bunun tam anlamıyla verim sağlaması ise 3-5 yıl içinde olabilir" diye konuştu.
Borsayla, enerjinin de bir emtia haline geleceğini, hisse senetlerinin el değiştireceğini ve bir likidite oluşacağını ifade eden Aksoy, "Buğday bir emtia ama enerji değil. Bu borsayla enerjiyi nereye satacağım endişesi de biraz daha azalabilir" dedi. Enerji Borsası'nın, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nden (PMUM) farklı çalışacağının altını çizen Aksoy, "PMUM iletim şebekesinin çökmemesi ve fiziksel altyapının düzenlenmesi için önemli bir oluşum. Ancak borsa finansal yapıyla ilgili olacak. Borsanın PMUM ile koordinasyonda olması bir zorunluluk" ifadelerini kullandı.
Akenerji CEO'su Ahmet Ümit Danışman ise, özel sektörün şeffaf bir şekilde çalışacağı ve kamunun kontrolünde olacak bir borsanın oluşturulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
"Gümrük ve damga vergileri tartışılmalı"
RWE Türkiye CEO'su Andreas Radmacher, Türkiye'de enerji piyasasının liberalleşmesi için kamu kuruluşları tarafından bugüne kadar önemli adımlar atıldığını belirterek, "Bundan böyle liberalleşme sürecini desteklemek ve aksiyon planları geliştirmek için özel sektör kuruluşları ortak çalışmalar yapmalı" dedi. Türkiye'nin ciddi anlamda enerji yatırımına ihtiyaç duyduğuna işaret eden Radmacher, "Ancak milli gelirinin yüzde 20'sinden fazla, 160 milyon dolar civarında yatırım yapılacağı dile getiriliyor" diye konuştu. Likit enerji piyasasının oluşması için stratejilerin hazırlanmış olması gerektiğini anlatan Radmacher, sözlerini şöyle sürdürdü:
"EFET kontratların da gümrük vergileri var. Damga vergilerinin de tartışılması gerekiyor. Bu likiditeyi kısıtlayan bir vergi. Bunun gibi birkaç konunun çözüme ulaştırılması gerekiyor. Bir Enerji Borsası oluşturulması da en öncelikli konu. Bu yapıldığı takdirde kullanıcıların seçenekleri olacak. Rekabet daha uygun fiyatlı elektrik demek."
Avrupa Enerji Ticareti Federasyonu Genel Sekreteri Jan Van Aken, 23 Avrupa ülkesinden 90 enerji ticareti yapan şirketin üye olduğu federasyona Türk şirketlerinin de katılması için bu çalışmayı desteklediklerini belirtti. EFET üyesi şirketlerin Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğine vurgu yapan Aken, tüm tarafların bir arada çalışması gerektiğini bildirdi.
Akenerji'nin duurmu sonbaharda netleşir
Akenerji CEO'su Ahmet Ümit Danışman, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akenerji'nin varlık satışı için şubat ayında bağlayıcı olmayan tekliflerin alınması sürecin başladığını hatırlatarak, "Bu tamamlandı. Gelen bağlayıcı olmayan teklifler arasında, yönetim kurulu ve büyük ortaklarımız Akkök ve CEZ temsilcileri bir seçim yaptılar ve bu firmalardan bağlayıcı tekliflerini vermeleri talep edildi. Sanırım sonbahara doğru biraz daha netleşir" dedi.