Türkiye, enerjiye her yıl 10 milyar dolar yatırmalı

23 yılda enerji ihtiyacının yüzde 90 artacağını belirten Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, "Türkiye'nin de bu süreci sağlıklı yaşayabilmesi için yılda ortalama 8 - 10 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye'nin artan elektrik enerjisi talebini karşılayabilmek için her yıl 8-10 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından kamu ve özel sektörü bir araya getirme hedefi ile düzenlediği ve Ak Enerji'nin sponsorluğunu üstlendiği KalDer kahvaltı sohbetlerinin ilkinde konuşan Hakman, sektörün yatırım ihtiyaçlarına dikkat çekti.

Moderatörlüğünü DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman Arolat'ın yaptığı "Enerji ve Sürdürülebilir Politikalar" panelinde, özellikle artan elektrik enerjisi talebine işaret eden Hakman, "Bugün dünya nüfusunun yüzde 20'si olan 1.3 milyar insan elektrik bağlantısına sahip değil. Yine bugün dünya nüfusunun 4'te birine tekabül eden 2.7 milyar insan yemek pişirmek için biyokütle dediğimiz odun vs. araçlar kullanıyor. Sadece bu nedenle yılda 1.5 milyon insan hayatını kaybediyor.

Gelişmiş ülkelere baktığımızda ise müthiş bir elektrik enerjisini kullanımı var. Bu alanda dengesiz bir dünya ile karşı karşıyayız. Eğer herkes gelişmiş ülkelerin seviyesinde kaynak kullansaydı, bugün dünyanın 2.5 katı fazla bir dünyaya ihtiyacımız olacaktı" diye konuştu.

Enerji talebinin yüzde 90'ı gelişmekte olan ülkelerden

Arz ve talepteki bu bölgesel dengesizlik nedeniyle yenilenebilir enerji talebinin 2035 yılında 2 kat artacağına dikkat çeken Selahattin Hakman, "Enerji talebi artışı Çin, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere doğru kayıyor. Önümüzdeki 23 yılda enerji ihtiyacı yüzde 90 artacak. Bu talebin yüzde 90'ı da gelişmekte olan ülkelerden gelecek. Bu süre içinde 38 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Sadece elektrik alanında 10 trilyon dolarlık yatırım gerekiyore. Türkiye'nin de bu süreci sağlıklı yaşayabilmesi için yılda ortalama 8 - 10 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Enerji yatırımlarını tek başına kamunun yapmasının mümkün olmadığını vurgulayan Selahattin Hakman, "Bu noktada özel sektörün rolü büyük önem taşıyor. İnovasyonları sağlayabilmek için özel sektörün, rekabetçi bir ortamda bu piyasaya girmesi gerekiyor. Burada iyileşmeyi sağlayabilmek için verimliliği ön plana çıkarmalıyız. 2011 yılında özel sektör Türkiye enerji tüketiminin yüzde 32'lik kısmını karşılıyor.

Sadece 2011 yılında tamamlanmış olan enerji yatırımları tutarı 10 milyar dolar civarında. Türkiye bu konuda önemli yol kat etti. Yolun sonunda değiliz. Rekabetin oluşabilmesi için bilgi teknolojilerinin de gelişmesi gerekiyor" diye konuştu.

Nükleer, tüketimin yüzde 5'ini karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci de, enerji ithalatının cari açık üzerindeki etkisine dikkat çekti. Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji konusunda 2023 yılına odaklandıklarını ve şu anki kurulu gücün 2 katına çıkmak istediklerini belirten Kilci, hedef program ile ilgili şu bilgileri verdi: "Nükleer bizim enerji kompozisyonumuz içinde önemli bir yere sahip. Bu konuda kararlıyız. 2023 yılı hedefimiz toplam enerji tüketimimizin yüzde 5'ini nükleer enerji santralarından karşılamak. Şu anda toplam 53 bin MGW'lık kurulu gücümüz var. 2023 yılına kadar bu rakamı 2 katına çıkarmayı planlıyoruz."

Kilci, Türkiye'de enerji kayıp kaçak oranını yüzde 15 civarında olduğunu açıklayarak bu rakamı da 3 yıl içerisinde yüzde 9'lara çekeceklerini sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir