Türkiye, gastronomi turizminde atağa kalktı

Gastronomi turizminden bugüne kadar yeterli pay alamayan Türkiye'de son dönemde bazı turizm acenteleri yemek turları düzenlemeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
 
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - ABD, Fransa, İspanya, İtalya ve  Yunanistan'da önemli bir gelir kaynağı haline gelen gastronomi turları son yıllarda sınırlı da olsa Türkiye'de de bazı seyahat acenteleri tarafından düzenlenmeye başladı. Türk gastronomi turizminin en az 5 milyar dolarlık potansiyel taşıdığı belirtilirken, bazı kuruluşlar Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini turistlere açarak turizmde yeni bir gelir kalemi oluşturdu. Türk Kültür Vakfı'na bağlı Cağaloğlu'daki Yemek Sanatları Merkezi'nde (YESAM) özel gruplara belli zamanlarda, konusunda uzmanlaşmış aşçılar geleneksel yemek ve tatlı üretimleri sergiliyor. 2 saatlik yemek turunda turistlere, Türk mutfağının tarihi de anlatılıyor.
 
Anadolu'nun bu devrimi yapması lazım
 
Osmanlı ve Türk mutfak kültürü üzerinde uzmanlaşan YESAM'ın Başkanı ve şefi Vedat Başaran, gastronomiye ilgi duyan turistlerin, üretimi görmek ve tadım yapmak  istediğini, bunların bazen evlerdebazen de bölgelerde sağlanabilecek okul mutfaklarında (aşçılık meslek okullarının tatil dönemlerinde) yapılması gerektiğini söyledi. Eğitimlerin yöredeki insanlarla yapılması gerektiğini belirten Başaran, "Toskana'da 'tadım yapmak istiyorum' dediğinizde otellerdeki resepsiyonlar size makarna, şarap, peynir gibi 15 farklı seçenek sunuyor. ABD'de Napa Vadisi'nde sadece 600 şarap üreticisi var. Anadolu'nun bu devrimi yapması lazım. Gastronomi turizmine büyük bir talep var" diye konuştu. Gastronomi turizminde Türkiye'de 5 milyar dolarlık potansiyel bulunduğuna işaret eden Başaran, bu turizmi yürütecek rehberler ve seyahat acenteleri yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Başaran, YESAM'a gelen turistlerin en çok ev yemekleri, meze gibi soğuk yemekler, çorba, lahmacun, pide ve lavaş, sarma, dolma ve sütlü tatlıların yapımını öğrenmek istediğini dile getirdi.
 
İstanbul'a her yıl 5 bin baklava turisti geliyor
 
Karaköy Güllüoğlu da, düzenlediği üretim turlarıyla yabancı turistlerin gözdesi oldu. Nadir Güllü markası, yılda 5 bin turiste mutfağını açıyor. Ortalama 2.5 saat süren üretim turlarında konuklara Karaköy Güllüoğlu'nun sahibi Nadir Güllü tarafından kurumun ve baklava yapımının inceliklerine dair bilgi veriliyor. Tesis ziyaretinde yufka açılmasından fırından çıkan baklavaya şerbetin verilmesine kadar uygulamalı olarak baklava yapımı gösteriliyor. 20 yılı aşkın süredir düzenlenen baklava turlarının fiyatı 40 dolar artı KDV. 30 kişilik baklava turlarına dünyanın çeşitli ülkelerinden büyük talep var. Seyahat acenteleri aracılığıyla gerçekleştirilen turların haziran ayına kadar dolu olduğu öğrenildi. Gastronomi turlarına merak salanlar, dünya mutfağını tanımak isteyenler, gıda bölümü öğrencileri, urizm ve otelcilik çalışanları, turlara  büyük rağbet gösteriyor. Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, baklava turlarının, Türkiye ve Türk mutfağının tanıtımına büyük katkı sağladığını belirterek, "Devlet imkan tanırsa Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla (turlarla ilgili) daha geniş çaplı bir yatırım yapabiliriz" dedi. Güllü, ürettikleri baklavanın yarısını ihraç ettiklerini de bildirdi.
 
Türk yemeklerini Kaliforniya'da tanıtıyor
 
Gaziantep yemeklerinin gastronomi turizmine kazandırılması projesi kapsamında ABD, Meksika, Malezya, İtalya, Fransa, Azerbaycan, Arnavutluk, Şili, İngiltere ve  Yunanistan'dan gelen şef aşçılar geçtiğimiz kasım ayında Gaziantep'te 90 çeşit yemeği uygulamalı olarak öğrendi. Bir hafta eğitim alan şeflerden biri Kaliforniya'daki
restoranında 4 Türk yemeğini orijinal ismiyle servis ediyor. 
 
Ayvalık'taki sabun fabrikası Türkiye'nin ilk gastronomi merkezi oluyor
 
Yemek Sanatları Merkezi'nin (YESAM)  Başkanı Vedat Başaran, vakıf olarak, Ayvalık'ın girişinde, deniz kenarında yer alan tarihi sabun fabrikasını satın alarak restorasyona başladıklarını, 20  odalı fabrikada bir eğitim merkezinin kurulacağını söyledi. Başaran, merkezde konaklayacak turistlerin, bölgenin mutfağını tanırken, yerel rehberler eşliğinde mevsimine göre mandırada peynir üretimine tanıklık edebileceğini, çam fıstığı toplama, zeytin sıkımı ve taze baharat toplama gibi çeşitli turlara katılabileceğini, balığa çıkabileceğini ya da çevredeki pazarları dolaşabileceğini anlattı. Vedat Başaran, turları yetiştirecekleri bölge insanıyla düzenleyeceklerini belirtirken, "Çanakakle'den Kuşadası'na kadar olan bölgede gastranomi turizmine hitap edeceğiz. Ayvalık'tan sonra yeni merkez Konya'da mı, Kayseri'de mi, Tokat'ta mı ya da Malatya'da mı olmalı, bakmamız lazım. Ama bunun devamı gelecek. Böyle bir şeyin sadece tur kısmı günlük 200 doları bulur" diye konuştu.
 
Türk mutfağına ilgi artarak sürecek
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, uluslararası standartlardaki konaklama tesislerinde çalışan usta aşçıların özenle hazırlayıp sunduğu zengin lezzetlerin Türk mutfak kültürünün tanınmasına önemli katkıda bulunduğunu söyledi. Ulusoy, "Türk mutfağına olan ilgi yıllar geçtikçe artmakta ve de artmaya devam edecektir. Türk mutfağının  uluslararası arenada ivme kazanması sektörün çabasının yanı sıra devlet desteğine de ihtiyaç duymaktadır" diye konuştu. Türkiye'de turizm  acentelerinin son yıllarda turlarına gastronomiyi ilave etmeye başladığını  ifade eden Ulusoy, "Yapılacak enönemli şey, bize özgü ne varsa ortaya
çıkarmak ve uluslararası standartlarda sunumunu yapabilmektir" dedi.