Türkiye hava trafiği SMART'ta yönetilecek

Bölgenin en gelişmiş tesisi SMART, 700 kişiye istihdam sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezinin, kuzeyde Avusturya'dan, güneyde Arap Yarımadası'na, Orta Asya'ya, Çin sınırına kadar, hatta Afrika'nın tamamını da kapsayan bölgenin en gelişmiş tesisi olduğunu bildirdi. 

Ankara'da Çubuk yolunda, Esenboğa Havalimanı yakınlarında yapımı tamamlanan merkezin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin, Türkiye hava trafiğinin tek elden yönetilmesini sağlayacak SMART adı verilen projenin merkezi olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, artan hava trafiğinin sevk ve idaresi için yeni ve modern sevk ve idare sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. SMART Projesinin bu ihtiyaçtan doğduğunu belirten Yıldırım, proje ile Türkiye'nin hava, deniz münhasır alanı da dahil olmak üzere 1 milyon kilometrekarenin üzerinde bir sahanın kontrol edileceğini bildirdi. Yıldırım, ayrıca bu merkeze destek olarak, İstanbul, İzmir, Dalaman ve Antalya'daki daha küçük ölçekli tesislerin de, Türk hava sahasını mercek altına alacak ve 24 saat izleyecek en gelişmiş cihazlarla donatıldığını kaydetti.

Bu tesis, bugüne kadar bilinen en gelişmiş, en modern cihazlarla donatılmış bir merkez. Batıda, kuzeyde Avusturya'dan, güneyde Arap Yarımadası'na, Orta Asya'ya, Çin sınırına kadar, hatta Afrika'nın tamamını aldığımızda, bu bölgelerde bu ölçekte gelişmiş bir tesis yok. Bu da Türkiye'nin sivil havacılıkta önemli bir bölgesel güç olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diye konuştu.

300 milyon lira yatırıldı

Artık Ankara'nın, hem batı hem doğu sektörünü aynı anda kontrol edeceğini, İstanbul'daki tesisin de bunu yedekleyeceğini söyleyen Yıldırım, gerektiğinde İzmir'deki diğer tesisin de sistemi yedekleme kapasitesine sahip olduğu bilgisini verdi.

Bu tesisin yapılması için tüm Türkiye'deki harcamanın 300 milyon lira civarında olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Aksi takdirde artan hava trafiğini izlemekte zorlanılacaktı" dedi.

700 kişi istihdam edilecek

DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Birdal da, tüm Türkiye hava sahasına hizmet verecek Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde yaklaşık 500 hava trafik kontrolörü ile 200 kişilik teknik kadronun görev yapacağını, merkezin toplam 138 milyon 750 bin euroya mal olduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir