Türkiye hızla büyürken risk biriktiriyor

Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu, Türkiye'nin bir yandan hızlı büyüdüğünü, ama bir yandan da gelecekteki büyümeyi tehdit eden riskler biriktirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Türkiye'nin 2011 yılında bir yandan hızlı büyüdüğünü, ancak bir yandan da gelecekteki büyümeyi tehdit eden riskler biriktirdiğini kaydetti.
2011 değerlendirmesi ve 2012 beklentilerine ilişkin açıklama yapan Güzeloğlu, "Türkiye'nin dünya ekonomisinde hakim olan zayıf büyüme trendinden etkilenmediğini ve dünyanın geri kalanına göre çok daha olumlu performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak, bu performansın olumsuz yan etkisi cari işlemler açığında hızlı büyümenin devam etmesi oldu. Dolayısıyla Türkiye'nin 2011'de bir yandan hızlı büyüdüğünü, ama bir yandan da gelecekteki büyümeyi tehdit eden riskler biriktirdiğini söyleyebiliriz" yorumunu yaptı.
Belirsizlikler devam ederken Avrupa'da borç krizinin derinleştiği bir senaryo sonucu, bu durumun 2012'de Türkiye'yi hem ihracat pazarlarının daralması hem de dış finansman akışının kesintiye uğraması nedeniyle olumsuz etkileyebileceğinin altını çizen Güzeloğlu, dışarıdan kaynaklanan risklerin ön plana çıktığı bu senaryoda ekonomik büyümenin ve kredi büyümesinin daha belirgin bir şekilde yavaşlamasının beklenebileceğine işaret etti.
"Dış finansman temini zorlaşacak" 
Türkiye ekonomisinin dış finansmana olan yüksek bağımlılığının 2012 yılının ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından en önemli risk unsuru olduğunu düşündüklerine dikkati çeken Güzeloğlu, krizden çıkış sürecinde Türkiye'nin sağladığı dış finansmanda vadelerin giderek kısalmasının, önümüzdeki bir yıllık dönemde ülkenin karşı karşıya olacağı dış finansman ihtiyacının belirgin bir şekilde artmasına neden olduğunu, bu bağlamda dünya bankacılık sisteminde bilanço küçültme eğiliminin derinleşmesinin Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamasını zorlaştırabileceğini ve ekonomideki yavaşlamanın tahmin edilenden daha derin olmasına yol açabileceğinin altını çizdi.
"En büyük risk unsuru Avrupa'daki gelişmeler"
Önümüzdeki dönemde hem dünya hem Türkiye ekonomisi için en önemli risk unsurunun Avrupa ekonomisindeki gelişmeler olacağına dikkati çeken Güzeloğlu, şu aşamada Avrupa'daki sorunların ne kadar büyüyebileceğine ya da ne zaman çözüme kavuşabileceğine dair net bir fikir oluşturmanın kolay olmadığına işaret etti.
"Merkez Bankası ve BDDK gereken önlemleri alır"
Faiz koridoru uygulamasının bankacılık sektörüne önemli bir maliyet yüklediğini, önümüzdeki dönemde sektörde kaynak baskısının daha fazla hissedileceğini, maliyetlerin artacağını, özkaynakların azalması ile bono-tahvil faiz oranlarının yükseleceğini ve bunun da karlılığın düşmesine neden olacağını belirten Güzeloğlu, bu konuda gerek Merkez Bankasının gerekse Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) gereken önlemleri alacağını düşündüğünü dile getirdi.
Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, banka olarak 2012'de 30'a yakın şube açmayı ve bin kişiyi farklı pozisyonlara yerleştirmeyi planladıklarını, açık pozisyonlarda çalışan ihtiyacı içeriden karşılama oranının yüzde 75-80 civarında olduğunu, kalan rakamın yeni alım olacağını, 2012 yılında 11 bine yakın çalışanla hizmet vereceklerini bildirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir