Türkiye için çok endişeli değilim

Coface'ın Başekonomisti Zlotowski, Avrupa'daki ekonomik krize karşın Türkiye'nin durumundan emin olduklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurt içi ve ihracat kredi sigortası, ticari alacak yönetimi ve tahsilat hizmetleri veren Coface'ın Başekonomisti Yves Zlotowski, ''Türkiye için açık konuşmak gerekirse çok endişeli değilim. Çünkü Türkiye'nin durumundan eminiz'' dedi.

Zlotowski, Coface Türkiye tarafından düzenlenen ''Ülke Riskleri Toplantısı'' sırasında gazetecilerin soruları yanıtladı.

Dünya çapında ekonomilerin yavaşladığını anımsatan Zlotowski, iki göstergenin kendisini endişelendirdiğini söyledi. Şirketlerin ödeme yapamaması halinde Coface'nin ticari alacakların ödenmesi konusunda devreye girdiğini anımsatan Zlotowski, bu nedenle şirketleri yakından izlemeleri gerektiğinin altını çizdi. Zlotowski, artık ülke borçlarının da şirketleri etkilemeye başladığını hatırlattı.

Aldıkları hasar bildirimlerinin kendileri için bir gösterge olduğunu, 2011 yılında hasar bildirimlerinde yüzde 12 artışla karşılaştıklarını anlatan Zlotowski, yılın ikinci yarısından itibaren daha fazla hasar bildirimi beklediklerini bildirdi.

Avrupa'daki zorlukları hatırlatan Zlotowski, Türkiye'ye ilişkin olarak ise şu görüşleri paylaştı:

''Türkiye için açık konuşmak gerekirse çok endişeli değilim. Çünkü Türkiye'nin durumundan çok eminiz. Ekonomi yavaşladı ancak bunun etkisi çok büyük olmayacak. Bizim alanımızda 2009'un başlarından itibaren hasar bildirimlerinde gerileme söz konusu. Dolayısıyla Türkiye'de, Avrupa'da yaşadığımız sorunu yaşamıyoruz. Türkiye'ye ilişkin en büyük risk ise volatil bir ortamdan kaynaklanıyor. Bazı şirketlerin döviz borçları var. Ancak bu şirketler yeterli aktife de sahip. Dolayısıyla bunu çevirebilme kabiliyetleri mevcut.''

Hasar bildirimlerinin büyümenin yavaşlamasıyla arttığının altını çizen Zlotowski, şirketlerin böyle dönemlerde farklı talepleri karşılamaya çalıştığını anlattı.

Coface'ın her ülkede iş yapabileceğini ancak şeffaflığın kendileri için önemli olduğunu ifade eden Zlotowski, şirket derecelendirmelerine göre Türkiye'nin notunu geçen yıl yatırım yapılabilir anlamını taşıyan A4 notuna yükseltiklerini kaydetti.

Hasar bildirimlerinde ciddi artış var

Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun ise 2007 yılında Türkiye'de faaliyete geçtiklerini hatırlatarak, 2008'in son çeyreğinde hasar bildirimlerinde ciddi oranda artışlar görüldüğünü anlattı.

Bu dönemde bankaların kredileri kıstığını, şirketlerin bankalarda kara listeye girmemek için piyasa kredilerini ötelediklerini belirten Alpergun, bu durumun hasar bildirimlerinde ciddi artışa neden olduğunu söyledi.

Alpergun, ancak 2009'un ikinci yarısından başlayarak hasar bildirimlerinin azaldığını kaydetti.

2010 itibariyle 20 milyon lira civarında prim ürettiklerini, 3 yılda 51 milyon lira da nakit hasar ödemesi yaptıklarını belirten Alpergun, bu dönemde ise ihracat poliçelerinde daha fazla hasar aldıklarını bildirdi.

İhracatçıların önlem alması gerektiğine işaret eden Alpergun, sigorta şirketlerin çok ortada gözüken riskleri satın almak istemediğini söyledi. Alpergun, ''Dolayısıyla şu anda problemli şirketler için alıcılara ister istemez limit tahsis etme problemimiz olacaktır'' dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir