”Türkiye ile KİK arasında çok yakın bir işbirliği olacak”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'' kapsamında KİK Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad Al-Attiyah ile bir araya geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''siyasi stratejik açıdan bölge ve dünyadaki siyasi gelişmeler konusunda Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi arasında çok yakın bir işbirliği olacağını'' bildirdi. 

''Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'' kapsamında Davutoğlu ile KİK Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad Al-Attiyah basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanı sıfatıyla Bahreyn'i ziyareti sırasında 30 Mayıs 2005 tarihinde imzalanan ''Türkiye-KİK Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'' onay belgeleri teati edilerek, yürürlüğe kondu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu basın toplantısında, Türkiye ve KİK olarak çok önemli ve tarihi bir adım atmak üzere bir araya geldiklerini ifade ederek, bu adımın hem iki taraf ilişkileri, hem de bölge için son derece büyük imkanlar oluşturacak yepyeni bir dönemin işareti olduğunu söyledi.

Toplantının birçok açıdan ilke işaret ettiğini kaydeden Davutoğlu, ''KİK, ilk defa tek bir ülkeyle bu çapta stratejik diyalog mekanizması kurmaktadır'' dedi.

Davutoğlu, KİK ülkeleri ile bundan sonra oluşacak mekanizmaların 3 boyutu bulunduğuna dikkati çekerek, bunlardan ilki olan ''siyasi ve stratejik boyut konusunda Türkiye ile KİK ülkeleri arasında üst düzey bir siyasi ve stratejik diyaloğun başlatıldığını'' bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin KİK ülkeleriyle daha önce de iyi siyasi ilişkilerinin var olduğunu, hiçbir konuda siyasi ihtilafın bulunmadığını kaydederek, ilişkilerin birkaç yıl içinde büyük bir ivme kazandığını, şimdi de kurumsal olarak Türkiye ile KİK arasında bu mekanizmanın ihdas edildiğini belirtti.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin, Orta Doğu ve bölgede, ''üst düzey siyasi diyaloglara, ekonomik karşılıklı bağımlılığa, kültürel uyuma dayalı bir perspektifle bölgesinin bir refah, istikrar ve barış alanı haline dönüşmesini hedeflediğini'' söyledi. 

Gemi kaçırma ve Çin'deki olaylar

Bugün Somali açıklarında kaçırılan Türk gemisiyle ilgili olarak, konuk bakanların Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olduklarını da söyleyen Davutoğlu, görüşmelerde bu konuda yapılabilecekleri de ele aldıklarını kaydetti.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde son dönemde yaşanan gelişmeleri de görüştüklerini anlatan Davutoğlu, bu gelişmelerde duyulan kaygıyı paylaştıklarını belirterek, ''Oradaki Uygur Müslümanlarının bir an önce sükunete ve hak ettikleri barış ortamına kavuşmaları için neler yapılması gerektiği konusunda da fikir alışverişinde bulunduk'' diye konuştu.

"Gelecekte kendi sorunlarımıza kendimiz çözüm bulacağız"

KİK Dönem Başkanı bin Abdullah da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, onurlarına verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Arapları ilgilendiren meselelerde yapmakta olduğu çalışmaları ve gayretlerini dile getirdiğini söyledi.

Abdullah, ''Gelecekte bu bölgede işbirliği daha yaygınlık kazanacak, el ele vermek suretiyle kendi sorunlarımıza kendimiz çözüm bulacağız'' dedi.

KİK Genel Sekreteri El Atiyyah da Cumhurbaşkanı Gül'ün yemekteki konuşmasında kendilerine yardımcı olacak yol haritasını ortaya koyduğunu söyledi.

El Atiyyah, ''Bu çerçeve içerisinde bir irade ve ortak kararlılık vardır, ta ki gerçek bir ortaklık gerçekleştirebilelim'' dedi.