”Türkiye ile Rusya arasındaki protokol uygulansın”

Devlet Bakanı Yazıcı, gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi amacıyla 17 Eylül'de imzalanan protokolün uygulanmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Rusya arasındaki gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi amacıyla geçtiğimiz 17 Eylül'de imzalanan protokolün uygulanmasını istedi.

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Antalya Sheraton Otel'de düzenlenen, "İpek Yolu Gümrük İdareleri Forumu"nun açılış oturumunun ardından otelden ayrılırken, aynı toplantıya katılan Rusya Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Tatyana Gdendeeva ile karşılaştı.

Gdendeeva ile görüşen Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Türkiye ile Rusya arasında, Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen malların Rusya gümrüğünde çok sıkı şekilde kontrol edilmesi ve TIR'ların uzun süre gümrük kapılarında bekletilmesi ve tek tek tüm malların fiziki olarak incelenmesinin yarattığı sıkıntıları anlattı. Yazıcı, "Sorunun çözümü için yaptığımız görüşmeler sonucu her iki ülke arasında bir protokol imzalanmıştı. Gümrükteki sınırların çözümlenmesi için 17 Eylülde imzaladığımız protokolün uygulanmasını istiyoruz. Protokolün imzalanmasına rağmen uygulanmaması doğru olmaz" dedi.

Protokol imzalanmasından sonra gümrük kapılarındaki sorunun çözümü konusunda iyileşmeler sağlanamadığına değinen Yazıcı, dayanıklı tüketim mallarının dahi, yüzde 100 fiziki kontrolden geçirildiğini, bu nedenle Rusya gümrük kapılarında 10 bine yakın Türk tırının beklediğini belirtti.

Protokolün yürürlüğe girmesini beklediklerini kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin Rusya için çok önemli olduğuna işaret etti. Yazıcı, "Bizim ticaretimizde Rusya birinci, Rusya'nın ticaretinde de Türkiye üçüncü sırada. Konuyu başbakanlar da biliyor" diye konuştu.

Yaşanan sıkıntılardan Rusya Başbakanı Vladamir Putin'in de bilgisi olduğunu hatırlatan Bakan Yazıcı, Rusya Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Tatyana Gdendeeva'ya, "Gümrükte günlerce bekletilen bu TIR'lardan birisi sizin olsaydı ne yapardınız?" diye sordu.

Tatyana Gdendeeva da sorunların sadece Türkiye sınır kapısıyla ilgili olmadığını, Rusya'nın diğer ülkelerle olan gümrük kapılarında da benzer sorunların yaşandığını belirtti. Gdendeeva, "Şu anda devlet sınırları programımız var. Gümrüklerin iyileştirilmesi çalışmaları devam ediyor. Bu bir kaç günde olacak olay değil. Bu tür gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi için ön bilgi iletilmesiyle ilgili elektronik ortamda çalışmalar sürüyor" dedi.

Tatyana Gdendeeva, Başbakan Putin'in, gümrük sorunuyla ilgili bilgisi bulunmamasının mümkün olmadığına da işaret ederek, bu konuda Rusya medyasında sürekli haberler çıktığını ifade etti. Gdendeeva, yarın Rusya'da "Gümrük günü" etkinliklerinin düzenleneceğine de değinerek, "Sayın Başbakan Putin'in bu konuda bir müjde verebilir" dedi.