”Türkiye ile ticaret hacmi hedefine ulaşacak”

Endonezya Ticaret Bakanı Pangestu, önümüzdeki yıl 2 milyar dolar hedefini gerçekleştirebileceklerini ümit ettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Endonezya Ticaret Bakanı Mari Elka Pangestu, Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacminin 2007'de 2 milyar dolara yaklaştığını ifade ederek, önümüzdeki yıl 2 milyar dolar hedefini gerçekleştirebileceklerini ümit ettiğini belirtti. 

Pangestu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) düzenlediği Türk-Endonezya İş Konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, Endonezya ekonomisi hakkında bilgi vererek, artık daha istikrarlı bir politikaya sahip olduklarını ve demokratik sistemin yürürlükte bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Endonezya'nın ihracat pazarları arasında 21. sırada olduğunu belirten Pangestu, ihracatlarını iki yıl içerisinde ikiye katlamayı umut ettiğini söyledi.

Pangestu, Endonezya'da işsizliğin düşmeye devam ettiğini, ekonomik büyümenin 2008'de yüzde 6'nın üzerinde olmasını beklediklerini, mikro ekonomik istikrarın iyi olduğunu, yatırım ortamını geliştirmeye devam ettiklerini ve Endonezya'nın, yatırım ortamını iyileştirmek için faydalı reformlar kabul ettiğini anlattı.

Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacminin 2001 yılında 2 milyar dolara ulaşması hedefi konulduğunu ifade eden Pangestu, "Türkiye ve Endonezya arasındaki ticaret hacmi 2007'de 2 milyar dolara yaklaştı. 2 milyar dolar hedefini 2009'da gerçekleştirebileceğimizi ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Pangestu, Türkiye ve Endonezya'nın birbiriyle nispeten hala küçük partnerler olduğunu ve bunu geliştirmek için çok çalışılması gerektiğini vurguladı. İki ülke arasındaki potansiyelin gerçekleştirilmesi için büyük çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Pangestu, Endonezya'nın Türkiye için Asya pazarlarına, Türkiye'nin de Endonezya için AB pazarına bir kapı olduğunu söyledi.

Türk yatırımcılara davet

Endonezya-Türk İş Konseyi Başkanı Çetin Candan da, iki ülke arasındaki ticaret hacminin neredeyse 2 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, 10 yıl önce 80 milyon dolar olan ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaşmasının iki ülke arasındaki büyük potansiyeli gösterdiğini kaydetti.

Candan, Endonezya'dan Türkiye'ye ihraç edilen ve potansiyel taşıyan ürünlerini palm yağı, Hindistan Cevizi, kağıt ve kağıt ürünleri, donmuş deniz ürünleri, mobilya ve ev aksesuarları, yarı bitmiş ve bitmiş elektronik ürünler; Türkiye'den Endonezya'ya ihraç edilen ve potansiyel taşıyan ürünleri ise tütün, mermer, kimyasal ürünler, yarı bitmiş metal ürünler şeklinde sıraladı.

Ticaret hacminde Endonezya'nın payının daha fazla olduğuna ve Türkiye tarafında boşluk bulunduğuna dikkat çeken Candan, Endonezyalı üretici ve ihracatçıların Türk ekonomisi ve sanayisini desteklediğini söyledi. Candan, Türk yatırımcıların Endonezya'da yatırım yapmalarından mutluluk duyacaklarını da ifade etti.

Türk-Endonezya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Can Özönal ise, Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Türkiye ve Endonezya arasındaki işbirliğinin, iki ülke açısından da iyi sonuçları olacağını vurguladı.

Türkiye ile işbirliği yapmanın, eşsiz coğrafi konumu, AB ve çevre pazarlara güçlü bir kapı oluşturması nedeniyle iyi bir sebep oluşturduğuna dikkati çeken Özönal, "ikili ve çok taraflı ilişkilerimizde ilerleme kaydetmeye istekliyiz" dedi.