”Türkiye, İran gazının Avrupa'ya geçişinde önemli bir yol”

Ahmedinejad, Türkiye ile doğal gaz konusunda yapılan görüşmelerin devam ettiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran gazının Avrupa'ya geçişi için en önemli yollardan birisinin Türkiye olduğunu ifade etti.

Ahmedinejad, Beşiktaş'daki Four Seasons Otelinde, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Kültürel Miras ve Turizm Kurumu Başkanı İsfandiyar Rahim Meşai'nin de katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Ahmedinejad, İran doğal gazı ile ilgili bir soruya karşılık, "Tabii ki İran gazının Avrupa'ya geçişi için en önemli yollardan birisi Türkiye'dir. Ve bu konu iki ülke arasındaki yazışmalarda, görüşmelerde ve anlaşmalarda getirilmiştir. Bu konuyla ilgili şu an iki ülke yetkilileri görüşmelerine devam etmekteler" dedi.

"Ticaret hacmi 10 milyar dolara ulaştı"

Türk İran İş Konseyi toplantısında, "iş adamlarının kendilerinden taleplerinin olup olmadığına" ilişkin soru üzerine Ahmedinejad, iki ülke iş adamlarıyla yapılan sabahki toplantının çok önemli olduğunu vurguladı. Ahmedinejad, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki ülke ticari ilişkilerindeki gelişmeler her gün artmaktadır. İki yıl önce bu ikili ilişkilerdeki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkmasını görüştük, ne mutlu ki, şu an 10 milyar dolar sınırına ulaştık. Amacımız 4 yıl içerisinde bu miktarın 20 milyar dolara ulaşmasıdır. Bunu temenni ediyoruz. Ve yatırımlar hususunda da hiçbir limit oluşturmadık ve bu konuda sınır koymadık. İki ülke arasında istenilen şekilde yatırımlar yapılacaktır."

Ahmedinejad, daha önce doğal gaz ve elektrik konusunda çok önemli anlaşmalar yapıldığını hatırlatarak, "İnşallah bu anlaşmalar çok kısa süre içerisinde gerçekleşecektir. Dünkü görüşmelerimizde de bu mesele özellikle vurgulandı. Doğal gaz ve petrol gibi çalışmalar, yatırıma dayalı olduğu için zaman almaktadır ve ticari bir işlem olmadığı için bazen görüşmeleri uzun süre alıyor" diye konuştu.

"Amerika'nın bizim bölgeyi terk etmesi gerekiyor"

Mahmud Ahmedinejad, "Irak'tan Amerikan güçleri çekilirse İran'ın o boşluğu doldurmaya hazır olduğunu, İran'ın dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu söylediniz. Bu demeçler Arap ülkelerinde endişeyle karşılanıyor. Siz bunu nasıl izah edebilirsiniz? Amerika oradan çekilirse İran'ın Irak'taki durumu ne olacak" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Ben asla 'Amerika çıkarsa biz oraya gireceğiz' diye bir şey söylemedim. Çok yakın zaman içinde Amerika'nın bizim bölgeyi terk etmesi gerekiyor. Ve bir boşluk oluşacak bu çıkıştan dolayı. Ben dedim ki, bu güvenlik boşluğunu özgür ülkelerin doldurmaları ve emniyeti sağlamaları gerekiyor. Bu çok net bir şeydir ve daha önce de söyledim. Bölge ülkeleri bu güvenliği bölgede sağlayabilirler, bu güce sahipler.  Irak'ın toprak bütünlüğü, istikrarı, güvenliği hepimizin lehinedir."

"Onlar bizim gelişmemize razı değiller"

Ahmedinejad, bir başka soruya karşılık, bazı ülkelerin Türkiye ve İran'ın gelişmesini istemediğini ileri sürerek, "Bugün de nükleer enerji bahaneden başka bir şey değildir. Onlar bizim gelişmemizi istemiyorlar" görüşünü savundu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun iki temel nedenle oluşturulduğunu anlatan Ahmedinejad, sözlerine şöyle devam etti:

"Birinci amaçları nükleer bomba yapan ülkelerin önünü kesmek, silahsızlandırmak. İkinci amaçları nükleer enerjiyi değerlendirmek için başka ülkelere yardımcı olmak. Büyük devletler bu amaçların, hedeflerin hiçbirine ulaşılmasına izin vermedi. Onlar silahsızlanmadı. 3, 4, 5. nesil nükleer silahlarını yaptılar, başka ülkelerin de nükleer enerji kullanmasına izin vermediler. Onlar bizim gelişmemize razı değiller."

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasının hem Avrupa'nın, hem de bölgenin lehine olduğunu vurgulayan Ahmedinejad, Türkiye'nin çok büyük ve uygar bir ülke, bu bölgenin çok önemli ve güvenli bir köprüsü olduğunu söyledi. Ahmedinejad, "Ama bakın ne kadar koşullar getiriyorlar. Bizim ülkelerin gelişmesini istemiyorlar" dedi.

"Türk halkından özür diliyorum"

Bu arada, Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlarken, kendisine, "Alınan yoğun güvenlik önleminden İstanbul halkı pek memnun kalmadı. Siz bu güvenlik önlemlerini aşırı boyutta buluyor musunuz? İstanbul halkından özür dilemeyi düşünüyor musunuz?" sorusu yöneltildi. "Evet, duydum ve çok üzüldüm" diyen Ahmedinejad, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben burada sizin misafirinizim. Bunlar Türk yetkililerinin elinde olan olaylar. Belki de terörist siyonistlerin hareketlerinden, faaliyetlerinden rahatsız, tedirgin olmuşlardır. Benim bu konuda rolüm olmadığı halde yine de sevgimi Türk halkına ilan ediyorum, Türk halkında ve turistlerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı çok üzülüyorum ve Türk halkından özür diliyorum."