Türkiye İş Bankası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İhap SUBAŞI / Subaşı Gümrükleme

Patronsuz banka... Kapitali patron olmadan, yönlendiren mekanizmayı işleten, profesyonel beyin gücü ile yönetilen, İş Bankalı yöneticiler topluluğu, Türkiye İş Bankası.

Öyle bir ahenk ve dürüstlük ile işletilen, cıva gibi "para"ya yön veren, ülke ekonomisine katkı da bulunan Türkiye İş Bankası.

Atatürk'ün buyrukları ile kurulan ve onun yöntem ve koşullan ile bugünlerle kucaklaşan,  güçlü ve onurlu, Türkiye İş Bankası. Sizlere, bankanın kuruluşuyla ilgili Büyük Atamızın vasiyetinin yazılış hikayesini sunmak istiyorum. Atatürk'ün vasiyetnamesini nasıl düzenlediğini.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak şöyle anlatıyorlar;

"1938 senesi sonbaharı, Dolmabahçe Sarayı'ndayız. Bir sabah biraz yüksekte arka üstü yatıyordu. Salonu solgun bir güneş kaplamıştı. Yüzü fildişi rengindeydi. Çehresi her gün biraz daha zayıflayıp uzuyor o gök mavisi gözleri irileşiyordu. Ben yatağının ayak ucuna doğru, gösterdiği yere oturdum. Her zaman ki suallerini tekrarladı. "Ne haber?"

O günlerde Avrupa'da siyasi hava çok bozulmuştu. Atatürk umumi endişelere ve birtakım tehlikeli belirtilere rağmen, Almanların henüz, İtalyanların ise hiç hazırlanmamış olduklarını ileri sürerek müsterih bulunuyor. O sene harp olmayacağını, ihtilafların behemal bir pamuk ipliğine bağlanacağını, harbi ancak 1939 senesinde veya ondan sonraki senelerde beklemek lazım geldiğini söylüyorlardı.

Son yirmi dört saat zarfında günlük meselelere dair gelen haberleri hülasa ettim. Görüşünü teyit eder mahiyette olan bu haberleri alaka ile dinliyor, ara sıra bazı şeyler soruyor ve kısa cümlelerle mütalaar beyan ediyordu. Böyle olmakla beraber düşünceli ve heyecanlı olduğu belliydi.

Sözlerimi bitirince sağ kolunu bana doğru uzattı. Doktorlar, kati lüzum olmadıkça kuvvet sarf etmesini yasakladıkları için hareketlerinde yardım ediyorduk. Elini tuttum, doğruldu, yatağının içinde bağdaş kurdu. Birkaç dakika denize ve karşı sahile baktı. Belliydi ki heyecanını yenmeye çalışıyordu. Gözlerini bana çevirdiği zaman, uzun kirpiklerinin ıslandığını fark ettim. Bütün hastalığı boyunca yanımda gösterdiği yegane zaaf (eğer bu ulvi sükûnete zaaf demek uygunsa) buydu. Sonra önüne baktı ve ağır ağır konuşmaya başladı.

"Bu yolda konuşmak benim içinde, senin için de, ağır bir şey ama başka çaremiz yoktur. Konuşmaya mecburuz çocuk. Hani seninle ara sıra bir işimizden bahsederdik. Hatta bunun içinde kanun çıkarılmıştı. Şu vasiyetname meselesi. Bugün yarın o işi bitirmeliyiz. Nasıl olsa bir gün kanımdan su alınacaktır. Ne olur ne olmaz. Bağırsaklardan biri delinebilir, başka bir arıza olabilir. Herhalde ihtiyatlı olmalı."

Ondan sonra Atatürk'ümüz vasiyetini, kendi yazısı ile kaleme alıyorlar. Vasiyeti şöyle; Malik olduğum bütün nutuk ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki şartlara, terk ve vasiyet ediyorum;

1- Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.

2- Her seneki gibi nemadan, nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki yüzer lira verilecektir.

3 -Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek, ayrıca para verilecektir.

4- Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.

5- İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.

6- Her sene nemadan mütebaki miktar yaı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumları'na tahsis edilecektir.

K.Atatürk

İşte büyük Atatürk'ün para da pul da gözü olmadığının bu anlatım ve vasiyet açık delili. O günden bugüne Türkiye İş Bankası emin ellerde, Türk ekonomisine, bankacılık yönüyle, üstün görev anlayışıyla hizmet veriyor. Genel Müdür Sayın Ersin Özince, Meclis Reisi Sayın Caner Çimenbiçer ve arkadaşları bankacılıkta ülkeyi en güzel konumda yönetiyorlar.

Patronsuz bankanın profesyonel İş Bankalıları...