Türkiye kendi uydusunu üretecek

TÜRKSAT 4A ve 4B uydu ihalelelerinin imza töreninde konuşan Yıldırım, "TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz" dedi.

TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar uydu ve uzay politikalarının ilkelerini belirlediklerini anlatan Bakan Yıldırım, "Türkiye genel anlamda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken, Cumhuriyetimizin 100. yılında uydu ve işletmeciliği, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine 10'unculuğu hedeflemektedir.

Şu anda faal olan 2 uydumuz var. Kısa süre önce 2 tane daha vardı ilk nesil uydular. TÜRKSAT 1B ve 1C, onlar çöpe atıldı. Artan kapasiteyi ve talebi dikkate alarak kapasite artırımına gidilme ihtiyacı doğdu" değerlendirmesinde bulundu.

Bu proje sadece uydu teminini öngörmüyor

Mevcut uyduların talebi karşılamadığına işaret eden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TÜRKSAT uydu kiralamak marifetiyle müşterilerinin taleplerine karşılık veriyor. Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz.

TÜRKSAT 5A uydusu, esasen TÜRKSAT 4A ve 4B'nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözleşmeye 1,5 yılda çok kapsamlı bir çalışma sonucunda gelindi. 'Neden bu kadar geç kalındı?' diye düşünülebilir. Bunun sebebi bu sadece uydu temin projesi değil, bu Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarında stratejik bir işbirliği kapısını aralayan kapsamlı bir projedir.

İhale Mitsubishi Electric MELCO'nun

Dünyanın bilinen uydu üreticileriyle çetin görüşmeler, pazarlıklar sonucu hem uydu alımı konusunda hem de stratejik işbirliği konusunda Japon Mitsubishi Electric MELCO firması ipi göğüsleyen firma oldu. 2 uydu ve bunların fırlatma hizmeti artı sigortası toplam 2 uydu için 571 milyon dolar ile en uygun teklifi veren Japon firması Mitsubishi Electric MELCO ihaleyi kazanmıştır."

Uyduların teminiyle TÜRKSAT'ın mevcut uydu kapasitesinin 3 kat artacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, "Kısa ve orta vadede TÜRKSAT'ın ihtiyacı olan kapasiteyi temin etmiş oluyoruz. Diğer bir konuda Türkiye'nin yerli uydu yapımıyla ilgili MELCO ile bir ortaklığa, stratejik işbirliğine gidiyoruz, bununla beraber de Japon ve Türk hükümeti uzay araştırmaları konusunda işbirliğinin kapılarını bu proje ile aralamış oluyor. JAXA ile Türkiye Uzay Kurumu'nun işbirliğinin temellerini atıyoruz. Türkiye Uzay Kurumu'nun kanunu hazır yeni meclis döneminde bunun da yasalaşmasını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Yıldırım'dan İsrail açıklaması 

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin "Göktürk uydusuyla ilgili son durum nedir? İsrail'in engellemesi olduğuna yönelik bilgiler var, bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Uydu ve uzay stratejimizde TÜRKSAT'ın diğer bir paydaşı, ortağı Savunma Sanayi Müsteşarlığı. Bu anlamda uyduların yapımı konusunda TAİ'nin Kazan'daki tesisleri içinde projelendirme ve yapım tesisleri yer alacak. Bu konudaki anlaşma TÜRKSAT ve TAİ arasında gerçekleştirildi.

Göktürk Uydusu projesi uydu ve uzay politikalarının parçası olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülüyor. Bu uydunun TÜRKSAT'ın uydularından bir farkı var, bu gözlem uydusu. Dolayısıyla savunma amaçlı kuruluşlarımızın ihtiyacını görecek bir proje. Bu konuyla ilgili bazı teçhizatın verilip verilmeyeceğine gelince... Eğer bir yüklenici taahhüt ettiği işleri yerine getirmezse onun müeyyidesi bellidir. Yapılması gereken bellidir."

İsrail'in engellemesiyle ilgili olarak ise Yıldırım, "Bu konuda detaylı bilgiyi işin sahibinden almak lazım. Bakanlığımızı doğrudan ilgilendiren bir konu olmadığı için bunun ötesinde fazla bir bilgi veremiyorum. Gazete haberinin hangi oranda gerçeği yansıttığını bilmiyorum. Sözleşmede kullanılacak teçhizata bir ülke kısıtlama getirebilir ama bu bizi bağlamaz.

Bu anahtar teslimi bir projedir alternatiflerini imalatçı firma bulmak durumundadır. Demek ki birçok konuda kendinize yeterli hale gelmeniz lazım. Her şey süt liman iken herkes size yardımcı olabilir. İşlerde biraz bozulma olunca Türkiye kendi kendine her konuda yeterli hale gelecek adımları atmalıdır" bilgisini verdi.

'Yarından  itibaren Ulaştırma Bakanı değilim'

Bakan Yıldırım "istifasına yönelik" soruya da "Anayasaya göre seçim kararı Meclis'ten geçtiği günden itibaren 5. günün sonuna kadar Ulaştırma, Adalet ve İçişleri Bakanlarının görevden ayrılmaları gerekiyor. Bu hesaba göre yarından itibaren artık Ulaştırma Bakanı değilim" yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir