Türkiye, küresel savunma sanayinde stratejik oyuncu olma yolunda iddialı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alan Garwood / BAE Systems Küresel İş Geliştirme Direktörü

İstanbul'da 10-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek '10. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı' öncesi iki önemli rapor açıklandı.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan "2023 Türkiye İhracat Stratejesi" adlı ilk rapor, önümüzdeki 12 yılda milli gelirin 3 kat artışla, 730 milyar dolardan 2 trilyon dolara ulaşabileceğini gösteriyor. Raporda, ihracat rakamlarının ise 500 milyar doları aşabileceği öngörülüyor.

Türk Savunma Sanayi 2010 yılı performansını konu alan ikinci rapor ise nisan ayı sonunda yayımlandı. Savunma Sanayi İmalatçılar Derneği (SaSaD) tarafından hazırlanan rapor, sektörün güçlü büyüme performansının gelecek dönemde de süreceğine dikkat çekiyor. SaSaD'ın raporuna göre, Türkiye Savunma Sanayi 2009 yılı toplam geliri 2.319 milyar dolar iken bu rakam, 2010'da yüzde 19 artışla,  2.773 milyar dolar seviyesine ulaştı. Benzer şekilde, 2009 yılında 505 milyon dolar olan Ar-Ge yatırımı da yüzde 32 oranında artarak, 666 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Daha heyecan verici ve dikkat çekici nokta ise Türk Milli Savunma Sanayi'nin, ülke ihtiyaçlarının yarısından fazlasını karşılama hedefine ulaşılmış olması.

SaSaD'a göre, geçtiğimiz yıl milli sanayi, iç pazarda gerçekleştirdiği satışlardan 2.14 milyar dolar gelir elde etti. Bu miktar, Türkiye'nin yeni savunma ekipman ve sistemleri için toplam bütçeden ayırdığı, yaklaşık 4 milyar dolarlık, yıllık miktarın yarısından fazla. Raporda ayrıca, Türkiye Savunma Sanayi 2011 ihracat rakamının 1.5 milyar dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Hem ulusal hem de uluslararası savunma sanayi perspektifinden bakıldığında bu haberler, iki nedenle iyi olarak değerlendiriliyor:

- Türk Savunma Sanayi, üretim ve Ar-Ge kapasitesindeki artışla, Türkiye'nin makroekonomik büyümesinde öncü olarak, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma hedefine destek vermektedir.

- Hem ulusal hem de uluslararası şirketler, gelişmiş savunma teknolojilerine yatırım yapma isteği içindedirler. Muhtemel yatırım ve uluslararası işbirliği, sadece Milli Savunma Sanayi'ne fayda sağlamayacak, aynı zamanda Türk ekonomisine geniş çapta katkıda bulunacak.

Türkiye, 2023 planlarının bir parçası olan, yerli tanklar, helikopterler, uçaklar, UAV'ler, savaş gemileri ve askeri uyduları için yaptığı yatırım ve üretim taahhüdü ile büyük ekonomik kazanç elde edecek.

BAE Systems'ın Nurol Holding ile yatırım ortaklığına giderek kurduğu, askeri araç üreticisi FNSS ile Türkiye'de güçlü ve kanıtlanmış bir sicili vardır. FNSS, iş performansı ve ihracat başarısı ile Türk Savunma Sanayi'nde yer aldığı son 10 yılda, büyük mesafe kat etti.

Türkiye, açıktır ki, FNSS gibi şirketlerin yer aldığı, güçlü yerli savunma sanayi ile geçtiğimiz yıl savunma ekipmanlarının yarısından fazlasını kendi üretmiştir. Bizimki gibi şirketler, dünyanın farklı pazarlarında yerli savunma kapasitelerinin artırılması için yeterli desteği verecek deneyime sahip. Bu hafta gerçekleşecek IDEF'te, Türk Savunma Sanayi ile yeni ilişkiler geliştirmek için ne kadar istekli olduğumuzu vurgulayacağım.

İşbirliğine gitmek istediğimiz alanlardan biri deniz savunma günü alanında. Deniz gücü deneyimlerimizi nasıl paylaşabileceğimiz ile ilgili ilk görüşmelerimiz iyi geçti. Bu görüşmeler, Türkiye'nin denizcilik deneyimini Küresel Savaş Gemisi Pragramı'na (GCS) taşımasını da içeriyor. Geçtiğimiz ay The Wall Street Journal'da görüşmelerimizle ilgili, dünyanın Türkiye'ye nasıl baktığını da gösteren, bir haber yayımlandı. Bu, Türkiye'nin savunma sanayinde giderek önemli bir oyuncu olduğunu göstermekte.

Eminim ki IDEF, Türkiye'nin küresel savunma alanındaki etkisi ile ilgili yeni kanıtlara sahne olacak ve Başbakan Erdoğan'ın dediği gibi dünya sahnesinde "Türkiye'nin gücü, güvenilirliği ve dürüstlüğü' görülecek.

Alan Garwood

Alan Garwood, BAE Systems Yönetim Kurulu üyesidir. Grup İş Geliştirme Direktörü sıfatı ile şirketin küresel çapta tanıtımından sorumludur. Cranfield'da Master ve Doktora yapan Garwood, misafir Profesör olarak Shrivenham'daki Kraliyet Askeri Akademisi'nde ders vermektedir ve Kraliyet Havacılık Topluluğu'na üyedir. Alan, Aralık 2007'de Kraliçe Yeni Yıl Onur Ödülleri'nde CBE ödülüne değer görülmüştür.