Türkiye raporu negatif değil, oldukça dengeli

Bugün yayınladıkları raporu değerlendiren Sarah Carlson, "Türkiye mali ve para politikalarını geliştirirse, kredi notunun yükseltileceğini söylüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Moody's uluslararası derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili üst düzey analisti Sarah Carlson, Türkiye ile ilgili yayımladıkları raporun "oldukça dengeli" olduğunu kaydederek, "Türkiye mali ve para politikalarını geliştirirse, kredi notunun yükseltileceğini söylüyoruz" dedi.

Carlson yayımladıkları "Türkiye'nin Seçim Sonrası Politikaları Kredi Notunun Seyrini Belirleyecek" başlıklı rapora ilişkin A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin "Ba2" pozitif olan kredi notunun büyüyen iç ve dış dengesizlikler kontrol edilmezse, olumsuz yönde etkileneceğini kaydetti.

"Temel endişemiz, Türkiye'nin büyük cari işlemler açığı" diyen Carlson, bunun da Türkiye'yi ani şoklara karşı kırılgan hale getirebileceğini savundu. Carlson bu sorunun, "sıkı bir mali ve parasal politika, üretim ve rekabetin geliştirilmesi ve döviz rezervlerinin birikimiyle" çözülebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin mali ve para politikalarındaki değişikliklerin, kredi notunun seyrini belirleyeceğini ifade eden Carlson, "Bu, tamamen negatif bir rapor değildir. Bu, oldukça dengeli bir rapordur. Türkiye mali ve para politikalarını geliştirirse kredi notunun yükseltileceğini söylüyoruz" dedi.

Euro Bölgesi krizinin Türkiye ekonomisine olası yansımaları konusuna da değinen Carlson, Türkiye ile Euro Bölgesi arasında ihracat kanalları ile önemli bağlar olduğunu belirterek, "bu bölgedeki bir zayıflığın, Türkiye'nin ihracatında talebi azaltacağını" kaydetti.

Moodys'in Ocak 2010'da Türkiye'nin kredi notunu, "Ba3"den, "Ba2"ye yükselttiğini ve geçen yıl Ekim ayında da görünümü "durağan"dan "pozitif"e çevirdiğini anımsatan Carlson, Türkiye'nin önceki yıllara göre şoklara karşı daha dayanıklı olmasının ve bankalarının, bu pozitif görünümdeki payının büyük olduğunu söyledi.

>> Moody's'ten Türkiye'ye uyarı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir