Türkiye tekrar aday

Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu ve Akdeniz'deki gelişmeler nedeniyle BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyeliğine yeniden aday olunduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyeliğine adaylığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, BM kurucu üyelerinden olan Türkiye'nin, BM Yasası'ndaki ilke ve hedeflerin her zaman kuvvetli bir savunucusu olduğu belirtilerek, uluslararası sorunların çok taraflı işbirliği yoluyla çözümünü destekleyegeldiği kaydedildi.

Türkiye'nin, bu çerçevede, BM gündemindeki tüm konularda yapıcı bir rol oynadığı, buna bağlı olarak BM ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlarda aktif görev ve sorumluluklar üstlenmeye özel bir önem atfettiği vurgulanan açıklamada, "Ülkemiz bu doğrultuda, bir yandan uluslararası barış, güvenlik, istikrar ve refaha katkılarını artırmak, diğer yandan insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilke ve değerlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını daha da ilerletmek azim ve kararlılığıyla, BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi geçici üyeliğine adaylığını açıklamaktadır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, BM Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) 2009-2010 yıllarındaki geçici üyeliği takiben nispeten yakın bir süre içinde Konsey üyeliğine tekrar aday olmanın temel sebebinin, "uluslararası alanda hızlı değişimlerin yaşandığı bu kritik dönemde küresel barış ve güvenliğe önemli bir katma değer sağlanabileceği inancı" olduğu ifade edildi.

Açıklamada adaylığın neden olarak şunlar kaydedildi:

"Orta Doğu'da ve Akdeniz Havzasında, önümüzdeki onyıllara damgasını vurmaya namzet bir siyasi değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin uluslararası barış, istikrar ve güvenlikle ilgili sorumluluklarını daha da artırmış ve ülkemizin müteakip Güvenlik Konseyi adaylığı için hangi dönemi hedefleyeceğine ilişkin tercihi üzerinde etkili olmuştur.