Türkiye tekrar büyüme trendine giriyor

Bakan Ergün, "Yüzde 6'lık büyüme tahminlerin üzerinde bir rakamı oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 yılının son çeyreğindeki yüzde 6 büyümenin tahminlerin üzerinde bir büyüme rakamı olduğunu söyledi.

HaberTürk Tv'de büyüme verilerini değerlendiren Ergün, Türkiye ekonomisinin krizden çabuk çıkacağını değişik zamanlarda ifade ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yüzde 6'lık büyüme rakamı tahminlerin üzerinde bir büyüme rakamı oldu. Piyasadaki tahminler 4 civarında bir büyüme olacağı yönündeydi ama yüzde 6'lık bir büyümeyi son çeyrekte yakalamış olduk. Son çeyrekteki bu büyüme rakamıyla beraber Türkiye ekonomisi toplamda yüzde 4,7 küçülme yaşamış oldu. Halbuki biz orta vadeli programda 2009 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 6 küçüleceğini öngörmüştük. Türkiye bu küçülme rakamına ulaşmadı."

Bütün bunların, Türkiye ekonomisinin kendisini hızla toparlayabilen, küresel krizin etkilerini hızla üzerinden atan bir ekonomi olduğunu gösterdiğini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

Karşılaştırmalı GSYH Verileri

"Yeniden uzun vadeli bir büyüme dönemine gireceğimizi söyleyebiliriz. Türkiye artık tekrar büyüme trendine giriyor. Bu 2009 yılındaki küçülme rakamı Türkiye'nin küresel krizden ne boyutta etkilendiğini net olarak önümüze koydu. Hasar tespiti yıllık itibariyle sonunda ortaya çıkmıştır. Birinci çeyrekte eksi 14,7 geldiğinde (yandık, bittik yıkıldık) dendi. Telaş etmeyin bu türbülansa ilk girdiğimiz andaki etkilerdir toparlanacaktır dedik. Hasar tespitini sonunda yapmak lazım demiştik.

Biz yüzde 6'lık bir hasar olacağını tahmin ediyorduk ama performansımız öyle oldu ki son çeyrekte hasar yüzde 4,7'lerde kalmış oldu. Ama son çeyrekteki bu yüzde 6'lık toparlanma ve mart ayından itibaren sanayi üretiminde reel kesim güven endeksinde ve kapasite kullanım oranlarındaki artış ve bu artışın halen devam ediyor olması, pazarlarımızın yeniden açılıyor olması, bizi önümüzdeki dönemde yeniden uzun vadeli bir büyüme sürecine götürmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir