”Türkiye ve AB reform programlarını sürdürmeli”
İspanya AB ile ilişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Garrido, Avrupa'daki enerji krizine değinerek Türkiye'nin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti
İSTANBUL - İspanya AB ile ilişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Diego Lopez Garrido, "AB'de olsun, Türkiye'de olsun, çekimserliğe rağmen reform programlarının sürdürülmesi gerekiyor. İspanya'nın dönem başkanlığı bu konuda önemli bir fırsat" dedi.
Garrido, Sabancı Müzesi'nde düzenlenen "Türkiye-İspanya Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye ve İspanya arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişi olduğunu, bu ilişkilerde son 10 yıldır hem nicelik hem de nitelik açısından büyük bir gelişme ve hızlanma yaşandığını vurguladı.
Türkiye'nin, İspanya ile ilişkilerindeki gelişmenin Türkiye-AB ilişkilerini etkilediğini belirten Garrido, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerde bir sıçramayı gerçekleştirebilirlerse bunun önemli bir adım olacağını söyledi.
Garrido, AB ile Türkiye arasında niteliksel bir sıçramayı gerçekleştirme açısından 4 önemli yeni unsurun hatırda bulunmasının faydalı olacağını kaydetti.
Bunlardan ilkinin yaşanmakta olan kapsamlı ekonomik kriz olduğunu, G-20 zirvesine katılan Türkiye ve İspanya'nın diğer hükümetlerle krize yönelik çözümler konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini bildirdi.
Diego Lopez Garrido, ikinci olarak Avrupa'daki enerji krizine değinerek, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi stratejinin uygulanmasında Türkiye'nin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Garrido, Avrupa'nın aynı zamanda bir güvenlik sorunu olduğunu, uluslararası terörle mücadele ve nükleer silahlanmaya karşı mücadele edilmesinde NATO çerçevesinde görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Türkiye ve İspanya'nın Medeniyetler İttifakı girişiminin mimarları olduğunu hatırlatan Garrido, AB ülkeleri tarafından bu girişimin desteklendiğini anımsattı.
Garrido, Türkiye ve İspanya'nın Akdeniz bölgesinin iki ucunu bir araya getirmesiyle de önemli bir rol üstlendiklerini dile getirerek, Akdeniz'de işbirliğinin daha yoğun bir şekilde gerçekleştirilmesinin gerektiğini belirtti.
AB'nin çekimser tavrı
Garrido, Türkiye'nin AB'ye aday olarak kabul edilmesinin onaylandığını ancak Avrupa Parlamentosunun 12 Martta kabul ettiği rapora bakıldığında, belli konularda çekimserlik olduğunun gözlendiğini ifade ederek, "Bazı kesimler daha çekimser. İspanya hiçbir zaman bunların arasında yer almadı" dedi.
Bu çekimserlik sebebiyle yeni fasılların da müzakereye açılamadığını anımsatan Garrido, şunları kaydetti:
"Bir takım engeller var, bu yüzden iki taraf da 'Evet ama...' demeyi sürdürüyor. AB'de, İspanya gibi ülkeler Türkiye ile yakınlaşma ve Türkiye'nin AB ile entegrasyonunu desteklemeli. Türkiye'de de AB'yi destekleyen önemli kesimler var. Burada başlatılan çalışmalar durdurulmamalı. AB'de olsun, Türkiye'de olsun çekimserliğe rağmen reform programının sürdürülmesi gerekiyor. İspanya'nın dönem başkanlığı bu konuda önemli bir fırsat. Bunun iki tarafa da olumlu katkılar yapacağını düşünüyorum. AB'nin dış çeperindeki iki ülkenin işbirliği katkı sağlayabilir. AB de nüfus yoğunluğu bu denli fazla olan bir ülkenin birliğe girişi için hazırlık yapmak zorunda."