Türkiye, yatırım yapılabilir notuna doğru ilerliyor

Goldman Sachs, Türk ekonomisi için ana risklerin dış kaynaklı olmaya devam ettiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk ekonomisinin global finansal kriz sonrasında gerçekten etkileyici bir toparlanma gösterdiğini belirten Goldman Sachs, bu görünümün, ekonominin güçlü bilanço yapısı, iyi çıpalanmış politika çerçevesi ve genel olarak olumlu global ekonomik ve finansal ortamın etkisi ile iyi performans göstermeye devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Goldman Sachs, Orta-Doğu Avrupa, OrtaDoğu ve Afrika Bölgesi (CEEMEA)2011-2012 dönemi ekonomik görünümüne ilişkin yayınladığı raporda, 2011 yılında Türkiye'nin kredi notlarında bir dizi artırım görüleceğine inandıklarını belirterek, 2012 içinde Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyede bir kredi notunu kazanmasını beklediklerini vurguladı.

Ana risk dış kaynaklı

Türk ekonomisi için ana risklerin dış kaynaklı olmaya devam ettiğini de ifade eden Goldman Sachs, global finansal ve ekonomik şartlarda beklenmedik derecede kötüleşmenin TL'de oynaklığa yol açabileceğini ve ekonomik büyümeyi azaltabileceğine işaret etti.

2011 büyüme öngörüsü yüzde 5.5

Türkiye'nin bu yıl dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmasını ve GSYH'nın yüzde 8.5 artmasını beklediklerini ifade eden Goldman Sachs, ekonominin 2011'de yüzde 5.5 ve 2012'de yüzde 5.0  büyümesini beklediklerini vurguladı.

Cari işlemler açığının bu yıl GSYH'nın yüzde 5.7'si seviyesine yükselmesini beklediklerini belirten Goldman Sachs, açığın 2011 ve 2012'de yüzde 6.5 civarına çıkacağını öngördüklerini de ifade etti.

Faiz, yılın ikinci yarısında 100 baz puan artabilir

TCMB'nin 2011'de agresif bir faiz artırımına gitmesini beklemeyen Goldman Sachs, 2011'in 2. yarısında faizlerin 100 baz puan artırılarak yüzde 8'e ve 2012'in ilk yarısında 150 baz puan artırılarak yüzde 9.5'e çıkarılacağı tahmininde bulundu.

Türk Lirası yüzde 5 civarında değerlenir

TL'nin 2011'de ticaret ağırlıklı olarak yüzde 5 civarında değerlenmesini de beklediklerini ifade eden Goldman Sahcs, bu çerçevede Dolar/TL paritesi için 3-6-12 aylık tahminlerini 1.38-1.30 ve 1.27'den 1.42, 1.34 ve 1.28'e revize etti.

MB Başkanı ataması ve genel seçimler sorunsuz geçer

Türkiye'nin politik cephede ise önünde 2 konu olduğunu belirten Goldman Sachs, görev süresi Nisan 2011'de sona erecek Durmuş Yılmaz'ın yerine yeni bir Merkez Bankası Başkanı atanması ve Haziran'da yapılacak genel seçimler olan bu iki konuda sorun yaşanmasını beklemediklerini vurguladı. Goldman Sahcs, TCMB'nin başına gerekli kriterlere uygun ve güvenilir bir ismin getirileceğini düşünen Goldman Sachs,  anketlerin de genel seçimlerinde AKP'nin rahat bir zafer kazanacağına işaret ettiğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir