Türkiye, yüzde 7'ler seviyesinde büyür

Bakan Ergün, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kredi notunun daha da yükseleceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ekonomisinin 2010 yılının tamamında yüzde 6'nın da üzerinde yüzde 7'ler seviyesinde bir büyüme gösterebileceğini bildirdi.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Ergün, ikinci çeyrek için zaten yüzde 10'luk bir beklentilerinin olduğunu, bu beklentileri sanayi üretim rakamlarına, kapasite kullanım oranlarına, ihracat rakamlarına, yatırım rakamlarına ve iç tüketimdeki canlanmaya göre şekillendirdiklerini söyledi.

Türkiye ekonomisinin çok hızlı şekilde küresel krizin etkilerini üzerinden attığını, bunun, ülkenin dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Ergün, şimdiden Orta Vadeli Program'daki hedeflerin aşıldığını kaydetti.

Bakan Ergün, yıl sonunda Türkiye'nin büyüme rakamlarının nasıl olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, orta vadeli programda yüzde 3,5'lik bir hedef belirlediklerini, bu hedefi krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği bir dönemde tespit ettiklerini ancak şimdi bunun çok üzerinde bir noktaya ulaştıklarını belirtti.

Yılın ilk yarısında yüzde 11 gibi bir büyüme rakamına ulaşıldığına dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinin 2010 yılının tamamındaki büyümesi yüzde 6'nın da üzerinde yüzde 7'ler seviyesinde bir büyüme olabilecektir, bu potansiyel vardır. Bu büyüme istihdam kayıplarımızı da ortadan kaldıran nitelikte bir büyümedir. İyi olan taraflarından bir tanesi de bu büyümenin içerideki tüketim harcamalarından ve yatırım harcamalarından kaynaklanıyor olmasıdır. İçeride de büyük bir ekonomik canlanmanın var olduğunu görüyoruz."

"Kredi notumuz yükselecek"

Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin kredi notunun daha da yükseleceğini ifade eden Ergün, bunun hem içeriden hem de dışarıdan Türkiye'ye gelen yatırımı artıracağını, yatırımların da ekonominin büyümesine, istihdamın artışına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

Orta Vadeli Programdaki hedeflerin uçuk değil gerçekleştirilebilir olacağını anlatan Bakan Ergün, "Güven veren rakamlar olacak. Ayağı yere basan temkinli rakamlar olacak. Dünyadaki ekonomik gelişmeleri dikkate alarak hazırlanacak bu rakamlar" dedi.

Babacan: G20 içinde en hızlı büyüyen ülkeyiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise "2010 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye, Çin ile aynı oranda büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, 2009 yılı son çeyreğinde başlayan, 2010 yılı ilk çeyreğinde önemli ölçüde güçlenen büyüme eğiliminin, yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre GSYH artış hızının yüzde 10,3 olarak gerçekleştiğini kaydeden Babacan, açıklamasında, "Böylece 2010 yılının ilk yarısında GSYH büyüme hızı yüzde 11 olmuştur. Bu oran, Türkiye ekonomisinin küresel krizden çıkış sürecinde dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden birisi olduğunu ortaya koymaktadır. 2010 yılı ikinci çeyreğinde Türkiye, Çin ile aynı oranda büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur" dedi.

Babacan, Türkiye ekonomisinin son üç çeyrektir yeniden yakaladığı güçlü büyüme performansında, 16 Eylül 2009 tarihinde açıkladıkları Orta Vadeli Program'ın (OVP) önemli ölçüde belirleyici olduğunu da ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir