Türkiye zaman kaybından kurtuldu

Yeni Anayasa Platformu Başkanı Mehmet Uçum "Anayasa Komisyonunun, bu işi başaramayacağını anlayarak sona erdirilmesi hayırlara vesile oldu. Bu şekilde Türkiye, zaman kaybından kurtuldu" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Yeni Anayasa Platformu Başkanı Mehmet Uçum, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun sona ermesinin Türkiye için hayırlı bir gelişme olduğunu savunarak, "Bu şekilde Türkiye, zaman kaybından kurtuldu. Artık parti siyaseti üzerinden yeni anayasa yapılamayacağı kanıtlandı. Bu nedenle hayırlı bir durum bana göre" dedi.  

Uçum, yaptığı açıklamada, yeni anayasa için başlatılacak yeni süreçte aynı hataların tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.  

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışma ilkelerine uymadan faaliyetlerini sürdürdüğünü iddia eden Uçum, "Bu komisyon aslında geçtiğimiz yıl sona ermişti çünkü çalışma ilkelerine uygun faaliyet yürütmedi. Dört aşamalı bir çalışma planı vardı ancak bu aşamalar gözardı edilerek direkt olarak madde yazımına geçildi. Bu andan itibaren komisyon süreci bitirmiş oldu zaten" diye konuştu.  

"Siyasiler, halkın görüşleri yerine parti siyaseti üzerinden yeni anayasa yapmaya çalıştı. Bu yolu seçen komisyon 1,5 yıl boyunca oyalandı" diyen Uçum, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Komisyonun sona ermesi, hayal kırıklığı yaratan bir durum değil bence. Baştan böyle olacağı belliydi. Anayasa Komisyonunun, bu işi başaramayacığını anlayarak sona erdirilmesi hayırlara vesile oldu. Bu şekilde Türkiye, zaman kaybından kurtuldu. Artık parti siyaseti üzerinden yeni anayasa yapılamayacağı kanıtlandı. Bu nedenle hayırlı bir durum bana göre. Yeni anayasa, partiler üzerinde bir durumdur. Makro siyaset gözetilerek yeni anayasa yapılmalı. Siyasetçiler, bu gerçeğin farkına 1,5 yıl süren zaman kaybının ardından vardı. Zararın neresinden dönülürse kardır.  

1,5 yıllık zaman kaybı var ama gerçeği gördük sonunda. Bu nedenle hayırlı bir durum. Türkiye'nin yeni anayasaya büyük ihtiyacı var. Bunun için yeni anayasa çalışmaları makro siyaset üzerinden yeniden başlatılmalı ve sonuçlandırılmalıdır. Olumsuz bir deneyimin ardından süreç yeniden başlatılmalı. Artık yeni süreçte parti siyaseti ön plana çıkarılmamalı. Bir daha bu hatayı yapmamak gerekir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir