Türkiye'de 5 cumhurbaşkanı gördü

Hüsnü Mübarek, 1981'de göreve geldikten sonra Türkiye'de beş Cumhurbaşkanı görev süresini tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Mısır'da günlerdir süren isyan ve çatışmalara rağmen "istifa etmeyeceğini" açıklayan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 1981'de göreve geldikten sonra Türkiye'de beş Cumhurbaşkanı görev süresini tamamladı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye ile Mısır arasındaki ilk resmi ziyaretler, 1985 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in Türkiye'yi ziyareti ile başladı.

Bu dönemde Cumhurbaşkanlığı görevini Kenan Evren yürütüyordu. Genelkurmay Başkanlığı sırasında 12 Eylül 1980 askeri müdahalesiyle Milli Güvenlik Konseyi başkanlığı ve Devlet Başkanlığı görevine gelen Evren, 7 Kasım 1982'de halkoyuna sunularak kabul edilen Anayasa ile Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştı. Kenan Evren, 9 Kasım 1989'da görev süresini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığından ayrıldı.

1980 askeri müdahalesinden sonra kurulan hükümette ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atanan Turgut Özal, 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisini kuran Özal, aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükümeti kurmakla görevlendirildi ve 19. Başbakan oldu. 31 Ekim 1989'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı seçilen Özal, 1993 yılında görevi sırasında hayatını kaybetti.

TBMM tarafından 16 Mayıs 1993'te Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak göreve gelen Süleyman Demirel de, 16 Mayıs 2000'de görev süresini tamamlayarak Cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5 Mayıs 2000'de göreve seçildi ve 28 Ağustos 2007'de görevini tamamladı.

Mısır'da Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından cumhurbaşkanlığı görevinin yanı sıra Ulusal Demokratik Parti'nin liderliğine de seçilen Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ise 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde arka arkaya dört kez göreve seçildi.

Hüsnü Mübarek, 1981'de ilan edilen ve halen devam eden sıkıyönetimle elde ettiği olağanüstü yetkileri muhalif sesleri bastırmak için kullandı.

Son ziyareti 2009’da yaptı

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Türkiye'ye son ziyaretini yaptığı Şubat 2009'da, 28 Ağustos 2007'de göreve gelen Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından karşılandı.

Mübarek ile Gül'ün, görüşmelerinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Filistin sorunu için harcamakta olduğu çabaları övmüş, "görüşmenin, iki ülke halklarının tarihi ilişkilerinin özelliklerini yansıttığını" ifade etmişti. Mübarek, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı çerçevesindeki katkılarının da önemine işaret ederek Türkiye'nin Ortadoğu'daki önemli güçlerden biri olduğunu belirtmiş, "Türkiye'nin barışa büyük önem verdiğini" söylemişti.

Mübarek, "İki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda güçlendirilmesi için gerekli olan çalışmaların sürdürülmesi için anlaşmaya varıldığını" ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 14-16 Ocak 2008 tarihleri arasında Mısır'a çalışma ziyaretinde bulunmuştu. Gül, 18 Ocak 2009 tarihinde de Şarm El Şeyh'te düzenlenen Gazze konulu zirveye katılmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir