Türkiye'de çocuklar aileleriyle dışarı çıkmıyor

Türkiye'de aileler çocuklarıyla oyun oynamak yerine televizyon izliyorlar. Annelerin yüzde 11'i çocuklarını hiç dışarı çıkartmıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Türkiye'de çocuklar oyun oynamak için dışarı çıkmıyor, evde kalıp aileleriyle birlikte televizyon izliyor. Omo'nun İstanbul, Ankara, İzmir'de 5-12 yaş arası çocuk sahibi 900 annenin katılımı ile gerçekleştirdiği ve Adhoc Türkiye tarafından yapılan 'Çocukları Geleceğe Hazırlamak' isimli araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre Türkiye'de çocukların yüzde 76'sının her gün televizyon izleme izni var. Bunun yüzde 70'inde televizyon izleme süresi günde 2 saatin üstünde ve Türkiye'de ailece yapılan ortak etkinliklerin başında yaklaşık yüzde 73 ile televizyon izlemek geliyor.

Omo'nun 'Kirlenmek güzeldir' felsefesi kapsamında hazırladığı çalışmada, çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Yankı Yazgan, eğitim psikoloğu Dr. Michele Borba, fütürist Ufuk Tarhan ve Aktif Yaşam Derneği'nden Mehmet Ali Çalışkan'dan oluşan ekip ebeveynlerin 'Öngöremediğim bir geleceğe çocuğumu nasıl hazırlamalıyım?' sorusuna yanıtlar aradı.

Büyükler 'oyunu' unutuyor

Bu kapsamda hazırlanan araştırmaya göre Türkiye'de annelerin yüze 11'i çocuklarını dışarı hiç çıkarmıyor. Çocuğunu haftada sadece 2 gün dışarı çıkaran anneler yüzde 49'da kalıyor. Çocukların yüzde 45'i evde 2 saatten fazla oyun oynarken dışarıda 2 saatten fazla oynayanlar sadece yüzde 26. Bunun dışında çocuğuyla 2 saatten fazla oyun oynayan anneler ise sadece yüzde 6. Anneler bu orana gerekçe olarak çocuklarıyla ne oynayacaklarını bilemediklerini ya da onlara bir şeyler öğretme konusunda kendilerini yeterli görmediklerini söylüyorlar.

Anneler değişimi yakalayamıyor

Araştırmaya katılan annelerin yüzde 69'u “Çocuğumu bugünden daha zor bir gelecek bekliyor” diyor.

Katılımcıların yüzde 70 çocuklarını geleceğe hazırlamak için kendilerini ve imkânlarını yeterli görmediklerini belirtiyor. Annelerin yüzde 60'ı çocukları için gelecekte hangi vasıfların iyi olacağını kestiremediklerini ve belirsizlikle karşı karşıya olduklarını söylüyor. Araştırmaya göre Türkiye'deki annelerin sadece yüzde 29'u kendine güveniyor ve yüzde 58'i değişimi yakalamakta zorlanıyor.

Bırakın kendileri öğrensinler!

Omo'nun 'Kirlenmek güzeldir' felsefesi kapsamında hazırladığı ilk araştırmada, 2004 yılında, annelerin yüzde 50'sinin kir görmekten nefret ettiğini belirlediklerini aktaran Unilever Ev Bakım Kategorisi Pazarlama Direktörü Çiğdem Yıldız Kurtuluş, “Bugün annelerin yüzde 73'ü, 'kirlenen çocuk daha fazla öğrenir' diyor” açıklamasını yaptı. Çiğdem Yıldız Kurtuluş, araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak oluşturdukları bir etkinliği de şöyle anlattı: “Aktif Yaşam Derneği'nce hazırlanan ve Prof. Dr. Yankı Yazgan tarafından desteklenen bir çalışma için düğmeye bastık. Kurgulanmamış oyun olma özellikleri olan 100 adet oyun kartı hazırladık. Bunları dağıtacağız. Bunun dışında çocukların ev dışındaki oyun ihtiyaçlarına dikkat çekmek için mayıs ayında Büyük Omo Şenliği etkinliğini düzenleyeceğiz. Ayrıca deneyimleyerek öğrenme farkındalığını artırma çalışmalarımızda sinema ve tiyatro oyuncusu Demet Akbağ sesimize güç katacak.” Unilever Ev ve Kişisel Bakımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Şükrü Dinçer ise, “Lekeleri çıkarmak işimizin kolay yanı, geleceği şekillendirmek için çalışıyoruz”şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir