Türkiye'de çölleşme hızla artıyor

Çölleşme riski giderek artan Türkiye'nin yüzde 65'inin kurak ve yarı kurak bölge özelliklerine sahip olduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin yüzde 65'inin kurak ve yarı kurak bölge özelliklerine sahip olduğu açıklanırken, ülkemizin jeolojik yapısı, aşırı yağış ve rüzgar ile plansız sulama gibi nedenlerin çölleşme riskini giderek arttırdığı belirlendi.

Uzmanlara göre, kuraklığın arttığı su ile gıda kıtlığının kendini iyice hissettirdiği, sel ve fırtına gibi afetlerin çoğaldığı dünyamızda, yaklaşık 250 milyondan fazla insanın doğrudan çölleşme ile birlikte kuraklıktan etkilendiği ortaya çıktı.

Dünyada her yıl 6 milyon hektar alan çölleşirken, Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rapora göre 110'dan fazla ülkede yaklaşık 1,2 milyar insanın çölleşme tehdidi altında bulunduğu belirlendi.

Medya Takip Ajansı Interpress'in "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" nedeniyle üç bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergiyi kapsayan araştırmasına göre, son bir yılda yazılı basına iklim değişikliği hakkında 12 bin 141 haber yansırken, kuraklık ile ilgili ise 8 bin 792 haber yayınlandığı belirlendi.

Yapılan haberlerde Türkiye iklim değişikliğinden ve çölleşmeden en çok etkilenecek ülkeler arasında gösterilirken, çölleşme ile alakalı da yazılı basında 2 binden fazla haberin çıktığı tespit edildi.