Türkiye'de yavaşlama yok

Goldman Sachs tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de açıklanan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yatırım bankası ve danışmanlık firması Goldman, Mart ayında Türkiye'de Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI'ın 55 değerini aldığını hatırlatarak, bu rakamın PMI endeksinin hesaplanmaya başlandığı tarih olan 2005 Haziran ayından bu yana en yüksek seviye olduğunu vurguladı.

Böylece yılın birinci çeyreğinde ortalama PMI değerinin 52 olduğu ve bu rakamın çalışma günlerine göre ve mevsimsel olarak düzeltilmiş rakamlarla  çeyreklik bazda yüzde 2 yıllık bazda yüzde 14.2 oranındaki GSYİH artışı ile uyumlu olduğu belirtilerek böylece rakamların Lehman öncesi seviyelere geldiğinin anlaşıldığı dile getirildi.

Büyümeye ilişkin bu olumlu sinyallerin yanı sıra enflasyon görünümündeki bozulma sonucunda TCMB'nin Nisan sonu Mayıs başı gibi çıkış politikalarını uygulamaya koyabileceği vurgulandı.

TCMB'nin önümüzdeki bir kaç hafta içinde çıkış stratejilerini açıklamaya başlayabileceğini ifade eden Goldman Sachs, ilk faiz artırımının ise yaz aylarında gelebileceğini öngördü.

Banka TCMB'den 2010'un ikinci yarısında toplam 250 baz puan faiz artırımı gelmesini ve 2011'de 100 baz puan daha artırılacak olan faizlerin yüzde 10 seviyesine ulaşabileceğini tahmin etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir