Türkiye'de yeni kelebek türü bulundu

Türkiye'de yeni bir çokgözlü kelebek türü keşfedildi. Kahramanmaraş'ta bulunan kelebeğe, türün keşfini yapan amatör gözlemci 40 yaşındaki Ali Bali'nin adı verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Osmaniye'de Görsel Sanatlar öğretmenliği yapan amatör kelebek gözlemcisi Ali Bali, Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nde uzantıları bulunan Toros Dağı eteklerinde 7 ay süren çalışmanın ardından Latince adı Polyommatus olan çokgözlü yeni bir kelebek türüne rastladı.

Bali, yaşam döngüsü Temmuz ve Ağustos ayları olan kelebeği fotoğraflayıp Fransız böcek Frebilimci deric Carbonell'e gönderdi.

13d14b536c160610e185b75681f42279.jpg

Örneği bilimsel olarak incelendikten sonra farklı karakteristik özellikleri olan çokgözlü kelebek olduğu tanımlanan tür, Fransa Doğa Tarihleri Müzesi'ne ait 'Bulletin De La Societe Entomologique De France' adlı dergide yayınlanarak literatüre girdi.

Ali Bali'nin çokgözlüsü adı verilen yeni kelebek türü Polyommatus, bilim dünyasını da heyecanlandırdı.

cd74d1e0fc422114b368e9dbc6a0b843.jpg

'Rüyam gerçek oldu'

2008 yılından bu yana amatör olarak kelebek gözlemleyen Ali Bali, kanat altındaki benekler nedeniyle çokgözlü adıyla anılan türü keşfettiği için heyecanlı ve mutlu olduğunu söyledi. Kelebeği keşfetmekle rüyasının gerçekleştiğini kaydeden amatör gözlemci Bali, yeni türlerin peşinde olacağını ifade ederek şunları söyledi:

"Önceleri, hobi olarak başladığım kelebek dünyasıyla önce Adana, Osmaniye, Mersin Kelebekleri (AdaMerOs, www.adameros.org), sonrasında ise Türkiye'nin Anonim Kelebekleri (Trakel, www.trakel.org) ismindeki kelebek gözlem siteleri sayesinde tanıştım. Halen Trakel'de kelebek türleri hakkında paylaşımlarda bulunuyor ve site üyelerine tür tanımlarında yardımcı olmaya çalışıyorum. Andırın'daki gözlemlerim sırasında rastladığım türün daha önce görülmediğinden emindim. Açıkçası bilim dünyası için yeni bir tür olacağı o an aklıma gelmedi. Ancak yapılan detaylı bilimsel araştırmalar ile bu kelebeğin yeni bir tür olduğu sonucuna ulaşıldı. Türü keşfetmekle mutlu oldum ve rüyam gerçek oldu. Ben ülkemizde bulunan gizli saklı birçok türün hala keşfedilmeyi beklediğine inanıyorum ve hayatım boyunca da kelebeklerin peşinde olacağım."