Türkiye'deki seçim sonuçları AB için fırsat

New York Times'ın Türkiye'deki seçim sonuçlarının değerlendirildiği haberinde, AB'nin Türkiye ile ne tür bir ilişki istediğine karar vermesi gerektiğine dikkat çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye'deki seçim sonuçlarının, AB için Türkiye ile ilişkileri geliştirme açısından bir fırsat olarak görüldüğü değerlendirmesini yaptı.

Gazetenin Brüksel mahreçli haberinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük seçim zaferinin dikkatleri AB'ye çevirdiğini, AB'nin şimdi Türkiye ile uzun dönemli ne tür bir ilişki ve strateji istediğine karar vermesi gerektiği belirtildi.

Haberde AB'nin önümüzdeki dönemde kendine daha fazla güvenli, daha iddialı ve bölgede her zamankinden daha fazla rol oynamak isteyen bir Türk liderliğiyle karşı karşıya olacağı yorumu yapıldı.

Siyasi analistlerin görüşlerine de yer verilen haberde, analistlere göre "AB için bu dönemin Türkiye ile ilişkileri geliştirme yönünde büyük bir fırsat olduğu, demokratik, laik ve AB'ye aday bir ülke olarak Türkiye'nin Ortadoğu'da oynayacağı temel bir rol olduğunu AB'nin anlaması gerektiği, Ortadoğu'nun Avrupa'nın olduğu kadar Türkiye'nin de komşusu olduğu ve bu yüzden bölgedeki olağanüstü değişikliklerin biçimlendirilmesine yardımcı olmada Türkiye ile AB'nin işbirliği yapmaları gerektiği" belirtildi.

Dış politika temelden değiştirildi

Başbakan Erdoğan'ın 9 yıl önce göreve gelmesiyle birlikte Türk dış politikasının önceliklerini temelinden değiştirdiği, yeni dış politikanın başta Irak, Ermenistan, Suriye ve İran olmak üzere komşularla sıfır problem hedefini amaçladığı ifade edilen haberde, bu yeni politikanın, "Türkiye'nin kültürel, siyasi, sosyal ve ekonomik ilişkilerini bölgede demokrasiyi teşvik etmeye çalışma yolunda kullanmasına, aynı zamanda Türkiye'yi geleneksel müttefiği ABD'nin gölgesinden çıkarıp onu kendi şartlarıyla bölgesel ülke haline getirmesine dayalı olduğu" yorumu yapıldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un Türkiye'nin bu özel yaklaşımından yararlanmaya çalıştığı, bu kapsamda geçen yıl Aralık ayında Ashton'ın AB üyesi ülkeleri Ankara ile özel bir stratejik diyalog kurmaya ikna ettiği belirtilen haberde, ancak bu girişimin birkaç yüksek düzeyli ziyaretle sınırlı kaldığı kaydedildi. Fransa, Almanya, Avusturya ve Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı olduklarını yazan gazete, karşı olanların başında da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geldiğini belirtti.

Yorum haberde, Ortadoğu'ya yönelik tutarlı bir strateji oluşturmada Türkiye'nin yardımını alabilecek AB'nin neden bunu yapamadığına ilişkin olarak da uzmanların, Fransa'nın, Türkiye'nin yeni dış politikasını, Ortadoğu'daki kendi çıkarlarına rakip olarak gördüğü, Sarkozy'nin geçen Mart ayındaki Libya toplantısına da Türkiye'yi bu yüzden davet etmediği yorumu yapıldı.

Haberin sonunda ise asıl sorulması gereken sorunun, "Ortadoğu'da böylesine kritik bir dönemde, AB'nin, birkaç üye devletin, kendisinin Türkiye ile stratejik işbirliği kurmasını engellemesine izin verip vermeyeceği" olduğu kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir