Türkiye'den ABD'ye sert tepki

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin "Esed'le müzakere etmek zorundayız" açıklamasına, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan sert tepki geldi. Çavuşoğlu, "200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz?" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya-Pasifik bölge turu kapsamındaki Kamboçya ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye konusunda rejimle müzakere edilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarına da sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "Esed'le müzakere edecek ne var? 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz? Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı?" diye konuştu.

Bölgedeki terör örgütlerinin en büyük desteği Suriye rejiminden aldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Eğer 'Esed rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır' diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil" diye konuştu.

Suriye'de çözülmesi gereken iki sorun olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin DAEŞ ve diğer terör örgütlerini yok etmek, ikincisinin ise Esed rejiminin gitmesi ve Suriye'de siyasi dönüşümün sağlanması olduğunu ifade etti.

DAEŞ'le mücadele

Bakan Çavuşoğlu, Musul Valisi Esil Nuceyfi'nin Türkiye'nin, Musul'u kurtarma operasyonunda görev alacak Sünni güçlere çeşitli kamplarda askeri eğitim vermeye başladığını açıklamasıyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin Musul'da oluşturulacak ulusal muhafızların ve güvenlik güçlerini eğiteceğini daha önceden açıkladığını belirtti.

Türkiye'nin bugüne kadar Irak'ta 1510'dan fazla peşmergeyi eğittiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem Bağdat'a hem de Kuzey Irak'a yaptığı askeri yardımların da sürdüğünü belirtti.

"Irak'ta buna yönelik bazı çalışmalar olsa da maalesef bir mesafe katedilemedi" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hala Şii milisler burada bu mücadeleyi sürdürüyor. Maalesef bu yapı yeniden bir Sünni-Şii çatışmasına yol açabilecek bir tabloyu da ortaya koyuyor. Biz bu kaygılarımızı ilettik ve her iki tarafa da böylesine bir çatışmadan kaçınmaları için gerekli telkinleri ve dostane uyarıları yaptık. Aksi takdirde Irak bir başka Sünni-Şii çatışmasını kaldıramaz. Zaten Maliki döneminde Sünnilerin ve toplumun diğer kesimlerinin dışlanması sonucu bu kaos oluştu ve DAEŞ bu kadar destek buldu. DAEŞ'le mücadele için de toplumun bütün kesiminin, peşmerge dahil, Sünnilerin de desteğini kazanmak lazım. Biz hem bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz hem de eğitim desteği vereceğimizi söylüyoruz. Tabii ki lojistik bilgi paylaşımı gibi desteklerimizi de veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz".