Türkiye'nin 'kaçak şeker' metodu, literatüre girdi
Karbon izotop yöntemiyle belirleme, incelenen 47 örnekten 19'unun kaçak olduğunu ortaya çıkardı
ANKARA - Türkiye'nin, ülkeye kaçak yollardan sokulan kamış şekerini belirlemek üzere uyguladığı analiz yöntemi, uluslararası literatüre girdi.
Şeker Kurumu'nun internet sayfasında yer alan bilgiye göre, kurumun kaçakçılıkla mücadele çalışmaları, şeker sektöründe yayın yapan ve saygın bir uluslararası dergi olan "Sugar Industry" dergisinin 20 Ekim'de çıkan sayısında yayımlandı.
Şeker Kurumu Genel Sekreteri Jale Leblebici tarafından kaleme alınan yazıda, kaçakçılıkla mücadele için Şeker Kurumu'nda başlatılan "şekerin menşeinin karbon izotop yöntemiyle belirlenmesine dayalı yönteme" ilişkin çalışmalar anlatıldı.
Yazıda, ürün kalitesi bakımından aynı olmasına rağmen, kamış şekeri fiyatlarının, pancar şekeri fiyatlarından ucuz olması, Türkiye gibi şekeri, pancar şekerinden elde eden ülkelerde, şeker kaçakçılığını cazip hale getirdiğine dikkat çekildi. Beyaz şeker standartlarına göre aynı kalite parametrelerine sahip olmalarından dolayı, pancar şekeri ile kamış şekerinin ayrımının yapılmasının klasik analizler ile çok zor olmasının da kaçakçılığı teşvik ettiği kaydedildi.
İncelenen 47 örnekten 19'u kaçak çıktı
Şeker Kurumu'nun, kamış şekeri ile pancar şekerinin ayrımını sağlayan "karbon izotop oranı analizini"' kullanarak şeker kaçakçılığını kontrol etmek ve önlemek için bir çalışma başlattığı anlatılan yazıda, şu bilgi verildi:
"Bu çalışmada, kaçak şüphesi bulunan şekerlere ait karbon izotop oranlarının analiz yoluyla tespiti; şekerin yurt içinde üretilip üretilmediğinin saptanmasını sağladı. Bu analiz yöntemin uygulanmaya konması sonrasında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının işbirliği ile kaçakçılıkla mücadelede büyük bir başarı elde edildiğini göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de tüm pancar şekeri üreten fabrikalarda (33 fabrika) üretilen şekerlerden her yarım saatte bir alınmak suretiyle biriktirilen numunelerden hazırlanan kampanya ortalama numunelerinde karbon izotop oranları belirleniyor. Belirlenen bu değerler, şüpheli şekerlerin izotop oranı analizleri ile ambalaj bilgileri birlikte değerlendirilerek şekerin yurt içinde üretilip üretilmediği saptanıyor. Yöntemin ilk uygulanmaya başlandığı dönemde kaçak olduğu saptanan şeker sayısının sonraki dönemlerde düşmesi, kaçakçılıkla mücadelenin başarısında bu yöntemin önemli bir araç olduğunu gösteriyor."
Şeker Kurumu verilerine göre, bu yıl Kasım ayı içerisinde kuruma kaçak şüphesiyle gönderilen 2 adet şeker numunesinde yaptırılan analizler sonucunda kamış şekeri oldukları tespit edildi. Kasım ayı içerisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı il tarım müdürlüklerinden denetim amaçlı gönderilen şeker numunelerinin yaptırılan analizleri sonucunda pancar şekeri olduğu tespit edildi.
Ancak, bu yılın Ocak-Kasım döneminde kuruma iletilen toplam 47 şeker numunesinden 19'u kamış şekeri çıktı.