Türkiye'nin aşırı tüketimden uzak durması lazım

Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, cari açğın yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'de cari açığın büyümeye devam etmesi halinde bunun negatif etkileri olacağını belirterek, "Birçok ülkede gördük ki, 1990'lı yıllarda Türkiye'de bu oldu, cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye'nin bunu önlemesi, aşırı tüketimden uzak durması lazım" dedi.

Dünyanın en prestijli ekonomi ödülleri arasında gösterilen "En İyi Genç Ekonomist Ödülü-John Bates Clark Madalyası"na layık görülen Prof. Acemoğlu, yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin olgun bir ekonomi haline geldiğini, özellikle üretim bazının şirketler, sektörler ve iller açısından geliştiğini, ihracat performansının bir iki ülkeye değil çok daha geniş bir alana bağlı olmasından dolayı iyi olduğunu vurguladı.

Cari açığın ekonomi için önemli bir etken olduğuna, bunu tamamen silmemek gerektiğine dikkati çeken Acemoğlu, "Eğer cari açık büyümeye devam ederse bunun çok büyük negatif etkileri olur. Büyüyen ekonomilerde cari açık bazen görülen bir şey... Bu, yatırıma kaynak akmasını sağlıyorsa çok büyük problem değil. Ama birçok ülkede gördük ki, 1990'lı yıllarda Türkiye'de bu oldu, cari açıkla beraber aynı zamanda kendi kaynaklarının elverdiğinden daha fazla tüketip çok büyük bir problem içine girilebiliyor. Türkiye'nin bunu önlemesi lazım. Ama şu anda panikten çok daha fazla dikkat gerekiyor. Aşırı tüketimden uzak durmamız lazım. Cari açık ve para politikalarının disiplinsiz hale gelmesi ciddi problem yaratabilir. Ancak şu anda öyle bir şey görmüyoruz" şeklinde konuştu.

Profesör Acemoğlu, Türkiye'de kredilerin sınırlandırılması, munzam karşılıkların artırılmasın yönündeki kararlara ilişkin, şu anda Türkiye'de kredilerin, özellikle tüketimin büyüme hızını yavaşlatmanın yanlış bir şey olmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir