Türkiye'nin gizemli şehri Malatya
MALATYA'dan / Semira AKTAŞ
Türkiye'deki 81 vilayetin ayrı bir özelliği ve ayrı bir güzelliği var. Ama Malatya'nın birçok özellik ve güzelliği var. Kimilerine göre Malatya kavşak noktası, kimilerine göre Doğu'nun Paris'i, kimilerine göre yiğitler yiğidi Battalgazi diyarı, kimilerine göre evliyalar memleketi. Kimilerine göre Mekke ve Medine'den sonra dünyadaki iki mübarek şehirden birisi, kimilerine göre suyu sert insanı mert memleket, kimilerine göre bölgenin cazibe merkezi, kimilerine göre dünyada ilk şehirleşmenin olduğu yer... Ama gerçek olan özelliklerinden birisi dünya kayısı başkenti. Ve bir diğer özelliği ise Türkiye'nin önemli bir sağlık merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şehir. Türkiye'nin yurtiçi ve yurtdışındaki önemli işadamlarımızdan birisi olan Ahmet Çalık'ın ifadesiyle de Türkiye'nin gizemli şehri Malatya.
Malatya'nın güzellikleri saymakla bitmez. Dünya kuru kayısısının yüzde 80'ini Malatya karşılıyor. Akçadağ'ın armudu, Yeşilyurt'un kirazı, Arapgir'in üzümü, Doğanşehir'in elması, İzollu'nun çileği, Battalgazi'nin açık tarih müzesi, Darende'nin şelalesi ve kanyonu, Arguvan'ın türküsü, Kerneği, suyu, yeşili, zengin mutfak kültürü, misafirperverliği Malatya ve Malatyalıyı tanıyanların unutamadıkları tatlar ve güzellikleridir.
Bölgenin adeta lokomotifi konumundaki Malatya, rahmetli Turgut Özal'ın girişimleriyle kurulan İnönü Üniversitesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi ile de Türkiye'nin ve hatta bölge ülkelerinin bir sağlık merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Bugüne kadar önemli başarılara imza atan Turgut Özal Tıp Merkezi, dünyada karaciğer naklinde ikinci sırada. Türkiye'de ise birinci sırada. Bu merkez her geçen gün başarılarına bir yenisini ekliyor. Ayrıca Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye'de borcu olmayan merkezlerden birisi, belki de tek merkez.
Ulusal ve hatta uluslar arası etkinliklerde adından sıkça söz ettiren Turgut Özal Tıp Merkezi'nde geçtiğimiz hafta 'Transplantasyon Sempozyumu' gerçekleştirildi. Sempozyum sırasında yapılan konuşmalarda, Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Tıp Merkezi'nde yapılan karaciğer nakli konusunda dünya çapında yakalanan başarıdan gururla bahsederken, ayrıca bu başarının Malatya ekonomisine yansıyan katkılarından da bahsetti. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise İnönü Üniversitesi'nin son yıllarda bilimsel çıtasını gerek ulusal ve gerekse de uluslar arası arenada yukarılara çıkardığını, şu anda günde ortalama 3 adet karaciğer naklinin yapıldığını söyledi. Sempozyum oturumlarından ise birbirinden değerli bilimadamı, akademisyen, gazeteci, sanatçı ve işadamları bilgiler verdiler.
Bölgenin adeta çekim merkezi olan ve aşırı bir göç alan Malatya'da son zamanlarda güzel şeyler oluyor denildiğinde sanırım yanlış bir söylem olmaz. Bu olumlu ve güzel gelişmelere Malatyalılar seviniyor elbette. Ama en çok da Malatya dışında yaşayan Malatyalılar gururlanıyorlar. Ve eş, dost ve arkadaşlarına heyecanla Malatya'daki güzellikleri, yapılan çalışmaları, düzenlemeleri anlatıyorlar: Turgut Özal Tıp Merkezi'nin dünya çapındaki başarılarını, Valiliğin Türkiye'de birinci olan yeşillendirme çalışmalarını, Guinesse Rekorlar Kitabı'na giren okuma kampanyasını, Belediye'nin Türkiye'de birinci seçilen sanat ve okuma merkezini, örnek gösterilen kaldırım, yol, aydınlatma, yeşillendirme ve peyzaj düzenleme çalışmalarını, işadamlarının başarılarını, sanayileşmenin hızını...