”Türkiye'nin iki katı büyüyeceğiz”

Güler Sabancı, "Sabancı Topluluğu olarak bu yıl, yüzde 15-16 oranında büyüyeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Sabancı Topluluğu olarak bu yıl, Türkiye'nin büyümesinin iki katı kadar, yüzde 15-16 oranında büyüyeceğiz" dedi.

Türkiye'de, teknoloji perakendeciliği sektöründe yüzde 40'ın üzerinde pazar payını elinde bulunduran Teknosa, İstanbul, Ankara ve Adana olmak üzere 3 farklı ilde 3 boyut teknolojisini (3D) kullanarak 4 mağazasını aynı anda açtı.

Toplu açılış için Cevahir AVM'deki Teknosa mağazasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı, Teknosa'nın 10 yıl önce herkes için teknoloji diye yola çıktığını belirtti.

Sabancı, Teknosa'nın 10. yılında sektörünün tartışmasız lideri olduğunu dile getirerek, Teknosa'nın 260 mağazaya ulaştığını ve 3 binin üzerinde Teknosa çalışanı olduğunu anlattı.

Türkiye'nin çok başarılı gittiğini ifade eden Sabancı, şunları söyledi:

"2010 yılında yeni söylenen OECD rakamlarına göre Türkiye'nin 2010 yılını yüzde 8'in üzerinde bir büyüme ile kapatacağı öngörülüyor. Yine 2011 beklentimiz Türkiye için yüzde 5'in üzerinde bir büyüme ülkemiz için. Yine aynı OECD raporlarına göre önümüzdeki 6 yıl yüzde 6,5-7 civarında büyüme öngörüyorlar. Bundan mutluyuz. sağlıklı götürülen finansal sistemimiz ve başarıyla yönetilen mali disiplin ve reformlar sonucu ülkemiz çok ciddi bir ivme ve büyüme kazanmıştır.

Artık gelişmekte olan ülkeler içinde bir yıldızdır Türkiye. Yani Türkiye yıldız ülke. Yine bölgemizde bölgesel bir güç ülkemiz. Sabancı Topluluğu olarak ülkemizin bu başarısından bu ivme ve büyümesinden payımızı alıyoruz, desteğimizi veriyoruz, Türkiye ile birlikte büyüyoruz. Türkiye bu yıl yüzde 8 büyürken, Sabancı Topluluğu olarak biz de bu yıl, Türkiye'nin büyümesinin iki katı kadar, yüzde 15-16 oranında büyüyeceğiz."

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer

Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer de, dünyanın çok ciddi kriz ve çalkantılardan geçtiğine işaret etti.

Türkiye'nin son dönemlerde dünya ekonomisinin parlayan yıldızı olduğunu vurgulayan Dinçer, Türkiye'nin finansal ve risk değerlendirme kuruluşlarında dünyada yatırım yapılacak birkaç ülke arasında gösterildiğini anlattı.

Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olarak gösterildiğini dile getiren Dinçer, Türkiye'de perakende sektörünün Türkiye'nin nispeten düşük büyüme oranları gösterdiği 2008-2009 yılında da büyüdüğünü söyledi.

Dinçer, Türkiye'nin iç pazar dinamikleri ve iç talebinin büyümesi ile dış pazar kayıplarını telafi ettiğini ifade etti.

Sabancı Grubu olarak perakende sektörünün kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, "Teknosa'nın yanı sıra Carrefoursa, Diasa ile bu sektörde 15 bin çalışan ve bin 500 mağaza ile faaliyet gösteriyoruz" dedi.

Dinçer, Teknosa'nın başarısının altında müşterileri iyi anlaması ve tanımasının yattığını kaydetti. 

"2010 yılını iki haneli büyüme ile kapatacağız"

Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise, Teknosa'nın 2000 yılında kurulduğunu ve 10. yıllarını kutladıklarını anımsattı.

Nane, Teknosa'nın kuruluş amacının farklı ürün gruplarını bir çatı altında tüketici ile buluşturmak olduğunu dile getirerek, "Bize ilk başta 'Müslüman köyünde salyangoz satıyorsunuz' dediler. 'Bu iş tutmaz' dediler. 'Sabancı maceraya giriyor' dediler. Biz tüketicimize inandık. Geleceği okuduk, gelecekte bu işin Türkiye'de tutacağını gördük ve bir sektör yarattık" diye konuştu.

Türkiye'de organize perakende sektörünün 15-16 yıldır hızlı bir şekilde geliştiğini dile getiren Nane, 2005 yılından bugüne 150 tane AVM açıldığını ve halihazırda 100 projenin devam ettiğini söyledi.

Nane, sadece İstanbul'da 90 tane AVM olduğunu bildirerek, tüm çevre ülkelerdeki AVM'lerin İstanbul'daki AVM'lerin üçte biri olduğunu kaydetti.

Sadece Telekom sektörünün 2010 yılında yüzde 43 oranında büyüdüğüne işaret eden Nane, 68 ilde faaliyet gösteren en yaygın perakendeci olarak etkinliklerini ve yaygınlıklarını sürdürdüklerini vurgulayarak, "2010 yılını iki haneli büyüme ile kapatacağız. Bu yıl KDV hariç 1,4 milyar lira ciroya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yüzde 12 civarında büyümeye denk gelecek. 2011 yüzde 20 büyüme bekliyoruz. Bunun yanında mağazalarımıza 20 bin metrekare satış alanı ekleyeceğiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir