Türkiye'nin notu 'yatırım yapılabilir'e yükselebilir

Financial Times, "2011'in başından itibaren, yatırımcılar yazın yapılacak seçimlere odaklanacak. Mali Kural'a bağlılık ilk büyük test olacak" ifadelerine yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye, yatırım sınıfı statüsüne doğru sıçrama yapabilir.

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times'ta çıkan değerlendirmede, Türkiye 2011 yılında Mali Kural'ı düzgün uygulayıp, politik belirsizliği ortadan kaldırabilirse yatırım yapılabilir kademeye yükselebileceği vurgulandı.

Haberde, hükümetin 2010 yılı sonunda enflasyonu yüzde 7,5 seviyelerine çekip, orta vadede yüzde 5 seviyelerini hedeflediği, faiz oranlarınıysa uzun süre tek hanede tutmayı amaçladığı belirtildi. Financial Times, derecelendirme kuruluşlarının, Mali Kural yürürlüğe girer ve uygulanırsa, politik belirsizliklerin de ortadan kalkmasıyla, Türkiye'nin yatırım sınıfı statüsüne sıçrama yapabileceğinin sinyallerini verdiğine dikkat çekti.

"Mali Kural ilk büyük test"

Haberde, "2011'in başlangıcından itibaren, yatırımcılar yazın yapılacak seçimlere odaklanacak. Zira IMF'yle bağları kopardıktan sonraki ekonominin genel durumu için Mali Kural'a bağlılık ilk büyük test olacak." ifadeleri yer aldı.

2001 krizinden sonra, AKP'nin tek parti olarak iktidara gelmesinin yatırımlar için de çok önemli olduğuna dikkat çekilen haberde, yeni yapılan anketlere göre bir sonraki hükümetin koalisyon olma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

"Riskler bu yıl ılımlı"

Finacial Times, Türkiye'nin finansal büyüme için yabancı sermayeye olan güveni ile çalkantılı siyasi arenasının, 2011 yılının başında yatırımcılar için sorun teşkil edebileceğine dikkat çekti. Birçok analistin görüşlerine yer verilen haberde, "Risklerin bu yıl için ılımlı olduğu" ifadesi yer aldı.

Royal Bank of Scotland'dan analist Timothy Ash'in "Türkiye, güvenli bir yatırım yeri olarak cazibe kazanıyor" açıklamasına yer verilen değerlendirmede, İngiltere Başbakanı David Cameron, "Sağlam bankacılık sistemi, güçlü kamu maliyesi ve güçlü büyüme beklentileri, Türkiye'nin son iki yılda oluşturduğu itibarın sonuçlarıdır. Türkiye Avrupa'nın BRIC'idir" sözlerine yer verildi.

Tüm bu risklerin aslında güneşli havadaki küçük bulutlar olduğu yorumu yapılan değerlendirmede, asıl büyük ve aşılması zor adımın Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülkeler' kategorisine yükselmesi olacağı belirtildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir