Türkiye'nin ödevi Gaziantep

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nce (TİM) her yıl açıklanan ve ekonominin gidişatını ortaya koyması bakımından önemli göstergeler sunan En Büyük 1000 İhracatçı Firma listesi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Liste, ekonomik krizin birinci gündem maddesi olmaktan sıyrılmaya başladığı günümüzde Gaziantep için farklı anlam taşıyor.

Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren tam 48 ihracatçı firmanın sıralamaya girdiği liste her zaman savunduğumuz gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Yetkililer tarafından Gaziantep ekonomisi özel olarak incelenmeli, okullarda ders olarak okutulmalı ve daha da önemlisi her türlü olumsuzluğa rağmen gerçekleştirilen bu başarı örneğinin sürdürülebilmesi, hatta ülkemizin diğer bölgelerine de yayılabilmesi için gerekenler yapılmalıdırÖ

2009 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye'den yapılan ihracatta yüzde 34.5'lik azalma görülürken, Gaziantep'in ihracatında yüzde 2'lik artışın yaşanması ise 2008 yılında yakalanan başarının tesadüf olmadığını kanıtlarken aynı zamanda üretim ve ihracatın tam gaz devam ettiğini kanıtlamaktadır. En Büyük 1000 İhracatçı listesine giren firmalarımızın faaliyet alanlarına bakıldığında Gaziantep'in Türkiye üretiminde ağırlığının bulunduğu tekstil ve gıda ürünleri alanında bir kümelenme görülmekte. Ağırlığını sıvı yağ, un, bakliyat, makarna ve çikolatanın oluşturduğu gıda ürünleri ile büyük bölümünü pamuk ipliği, sentetik iplikler, kumaş ve halının oluşturduğu tekstil ürünleri Gaziantep'ten ihraç edilen en önemli sanayi ürünleri konumunda. Ambalaj maddeleri ile pet şişe ve petrol ürünleri de kimyasal ürünler sektöründe ağırlıklı olarak ihraç edilen kalemler arasında. Gaziantep listede en fazla firması bulunan 4. il konumunda. İlimizin, Türkiye'nin sanayi başkenti olarak nitelendirilen Kocaeli'ni geride bırakması da oldukça ilginç bir durum.

Tüm bu tablo, yaşanmakta olan kriz nedeniyle düşen üretim ve istihdamın ilacı durumundaki ihracatın önemini bir kez daha ortaya koymakta. Irak, Ortadoğu ülkeleri, AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya yılda 3 milyar dolar doğrudan ihracat yapan Gaziantepli firmalar, ağırlıklı olarak iç piyasaya hitap eden veya sınırlı miktarda ihracat yapan diğer kuruluşlara göre krizden çok daha az etkilenmişlerdir.

Tekstil, gıda, makine üretimi alanlarında büyük bir sanayi-ticaret altyapısına ve üretim gücüne sahip olduğunu 1000 Büyük İhracatçı Firma listesi ile bir kez daha kanıtlayan Gaziantep, doğru şekilde desteklendiği takdirde birkaç yıl içerisinde ihracatını en az iki katına çıkarma potansiyeline sahiptir. Ancak bunun başarılabilmesi için enerji, vergi gibi üretim girdilerinden bazılarının daha da rekabetçi seviyelere çekilmesi, ayrıca üretici ve ihracatçıların daha düşük maliyetle kredilendirilmeleri gereklidir. Irak'a daha kolay ihracat yapabilmeyi sağlayacak ikinci sınır kapısının bir an önce faaliyete geçirilmesi de bu ülkede pazar kaybının yaşanmaması adına şarttır.

Kriz ortamında 48 firma ile En Büyük 1000 İhracatçı listesine adını yazdıran Gaziantep başarısının tesadüf olmadığını bir kez daha vurguluyor ve tüm Türkiye'ye Gaziantep ekonomisini ödev olarak veriyoruz. Bu gerçeği anlamak ve öğrenmek isteyenler Gaziantep'in üretim ruhuna çalışsınlar.