Türkiye'nin reformist imajı paramparça oldu

Financial Times, başyazısında Başbakan için "Erdoğan’ın inadı, mirası riske atıyor", "Geri adım atmazsa, kriz daha kötüleşecek", "AKP koalisyonu riskte" gibi eleştirilerde bulunurken Erdoğan’ın "bir Atatürk’ten çok bir Vladimir Putin" olduğunu yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi gösterilerinin karşısındaki tutumu tartışılmaya devam ediliyor. Financial Times gazetesi, "Erdoğan’ın inadı, mirası riske atıyor" başlığını kullandığı başyazısında Erdoğan’a sert eleştirileri yöneltti. "Geri adım atmazsa kriz daha kötüleşecek", "AKP koalisyonu riskte" gibi görüşlerini savunan gazete, Erdoğan’ı "Atatürk’ten çok Vladimir Putin"e benzeyebileceğini iddia etti.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Salı günü Taksim Meydanı’nda yaşayanlara vurgu yaptığı haberinde "Şiddet daha kötü olabilirdi ama Recep Tayyip Erdoğan, açık ki hoşlandığı çatışmadan geri adım atmazsa Türkiye’deki kriz çok daha
kötülüşecek. Alametler iyi değil" savına da yer verdi.

"KIRILGAN EKONOMİK İSTİKRAR YOK OLABİLİR"

Salı günü İsanbul’da düzineler avukatın kaba kuvvete maruz kalıp gözaltına alındığı, RTÜK’ün bazı TV kanallarını cezalandırdığı, MİT’e daha çok yetki verilmesinden söz edildiği, AKP’nin hafta sonunda Ankara ve İstanbul’da bir "güç gösterisi"nde bulunacağı belirtilen başyazısında Başbakan Erdoğan’ın "bir hayli fazla olan başarılarını ve yetkileri güçlendirilmiş Cumhurbaşkanlığına geçme" hedefini riske attığı yorumu da yapıldı. Başyazıda şu görüşler de dile getirildi:
"Türkiye’nin, reformist bir bölgesel güç imajı paramparça ve AB ile sorunlu ilişkisi daha çok tehlikede. Zor kazanılan ve Başbakan, kimliği açıklanmayan espekülatörlere ve iş dünyası gruplara sert dille eleştirmeyi sürdürürse eğer kısa vadeli sermayeye kırılgan olan ekonomik istikrar, yok olabilir."

"KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜKLERİ NASIL GENİŞLETEBİLECEĞİNİ ANLAMAK ZOR"

FT, Başbakan Erdoğan’ın "çözüm süreci"ni "cesur bir bahis" olarak niteledikten sonra "Ancak, Başbakan, nüfusun geri kalan kısmının özgürlüklerini kısıtlarken Kürtler’in özgürlüklerini nasıl genişletebileceğini anlamak zordur" değerlendirmesinde bulundu.

"ÜÇÜNCÜ KÖPRÜNÜN İSMİ PROVOKATİF"

Erdoğan’ın "inadının Sünni çoğunluğu ile Alevi azınlığı arasındaki zor ilişkileri daha da kötüleştirebileceğini" savunan gazete, üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim’in ismini verme kararını ise "provokatif" olarak niteledi.
"Genel olarak riskte olan AKP koalisyonu" da iddiasında bulunan gazete, başyazısına son verirken de Başbakan Erdoğan’ın öngörülen herhangi bir seçimde ezici bir sonuç elde edilebileceği konusunda bir kuşkunun bulunmadığını belirtti. Buna karşın Erdoğan’ın "bir Atatürk’ten çok bir Vladimir Putin"e benzeyebileceğini öne süren gazete, "Ancak, kendi itibarı ile birlikte sosyal dokusu bozulmakta olan bir ülkenin başında olacak. Erdoğan’ın bu Türkiye’si de, artık 10 yıllık olağanüstü başbakanlık dönemi gibi hayranlık duyulan bir ülke olmayacak" uyarısında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir