Türkiye'nin sıra dışı markaları kitap oldu

Markalarını diğerlerinden daha ayırt edici kılmak isteyenler, akla gelmedik isimlere başvuruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Obama, Roberto Carlos, "hain köfte", "nasıl ettin hoca", "kelle koltukta", "Pilipis" gibi pek çok ilginç marka için Türkiye Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuruda bulunuldu.
Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) yayımladığı yaklaşık 400 bin marka başvurusu arasından seçilen ilginç markalar, Grup Ofis Marka ve Patent Limited Şirketi tarafından, "Sıradışı Markalar" adlı kitapta toplandı.
Bunlar arasında, cenaze hizmetleri için "eşim nerde", tıbbi amaçlı olmayan röntgen cihazları için "Cem Yılmaz", mühendislik hizmetleri için "kelle koltukta", parasal ve sigorta hizmetleri için "ben keriz değilim", ilaçlar için "gaddar", aydınlatma cihazları için de "Pilipis" marka isimleri göze çarpıyor.
"Bye Bye Bush" dikkat çekiyor
Marka bulmanın giderek zorlaştığı günümüzde ulusal ve uluslararası siyasetin önde gelen isimleri ve hatta söylemlerinin de marka olarak tercih edildikleri görülüyor.
Bu tür marka başvurularında ağırlık olarak ABD başkanlarının isimleri kullanılsa da aralarında başka siyasilerde bulunuyor.
Alkollü içecek markası olarak, "Black Bush", ayakkabı, iç-dış giyim ve çorap markası olarak "Bye Bye Bush", etek, bluz ve süveter markası olarak "Clinton", mekanlar için koku giderici ve koku verici ile bira, maden ve kaynak suyu ile meşrubat ve soğutucu, dondurucu markası olarak "Obama" kullanılmak istenmesi dikkat çekiyor.
Markanın tutunmasının kolay olması için kamuoyunda tanınan ünlü kişiler de sloganlar, sayılar, ticaret unvanları ve televizyon dizileri gibi marka olabiliyor. Başvurularda, siyasetçi, aktör ve aktristler ile moda, podyum ve spor dünyasından birçok ünlünün isminin de marka olarak kullanılmak istenmesi dikkati çekiyor. Özellikle futbolcular ile müzik ve sinema dünyasının göz önündeki isimleri başvurular arasında bulunuyor. Bunlar arasında da Ronaldo ve Maradona ile Madonna, Ricky Martin, Kimi Raikkonen, Paris Hilton, Heidi Klum en çok tercih edilenler olarak yer alıyor.
Kitapta, TPE'ye başvurularda marka olarak alınmak istenen isim ile kullanılacağı mal ve hizmetlerden bazıları şöyle:
"Tasmalı Konak-Köpek Eğitim Merkezi": Türk hamam hizmetleri, güzellik salonu, masaj, kuaför, hemşirelik, veterinerlik hizmetleri.
"Nasılettin Hoca": Kırbaçlar, koşum takımları, eyerleri, üzengi ve eyer kayışları, bastonlar, iş yönetimi, idaresi ve bu konular ile ilgili danışmanlık hizmetleri.
"Nereme": Kına, oje, ruj, rimel, krem, saç boyası, şampuan, far, allık, pudra, tuvalet kağıdı, kese kağıdı, çizim aletleri.   
"Pantol 10": Pantolon, şort, bermuda şort, pantolon askısı.
"Obama": Soğutucu, dondurucu, mantı, erişte, maya, baklava, iç-dış giyim.
"Ricky Martin": Başörtüsü, kırbaç, baston, jöle.
"Heidi Klum": Bilet otomatı, ölçme aleti, nakit para çekme makinesi, heykel, biblo, kol düğmesi, kravat iğnesi, saat ve zaman ölçme cihazı.
"Paris Hilton Residence": İnşaat hizmetleri, inşaat araç gereçlerinin ve iş makinelerinin kiralanması hizmetleri.
"Madonna Spor Giyim": Kot pantolon, kot etek, şapka, iç çamaşırı.
"Ronaldino": İç ve dış giysiler.
Bu konularda ilginizi çekebilir