Türkiye'nin tek alternatifi Avrupa

The Economist dergisi, Türkiye ile ilgili 2011 tahminlerinde "Acı gerçek şu ki Türkiye’nin Avrupa dışında gerçek bir alternatifi yok" ifadesine yer verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - The Economist dergisi 2011 yılı özel sayısında Türkiye'ye de yer ayırdı.

Dergi, Türkiye ile ilgili 2011 tahminlerinde "Acı gerçek şu ki Türkiye’nin Avrupa dışında gerçek bir alternatifi yok" ifadesine yer verdi.

Dergi analizinde şunları yazdı; “Çok uzun yıllar boyunca Avrupa’nın kenarında kalan bir ülke olarak Türkiye 2011’de her zamankinden daha büyük bir rol oynayacak. Bunun sebeplerinden bir tanesi iki yıl üst üste Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olması (2010’da büyüme rakamları yüzde 6’ya yakındı). Türkiye 2011’de sadece Çin, Hindistan ve diğer küçük gelişmekte olan ekonomiler tarafından geçilebilecek gibi görünüyor.

Erdoğan’ın Türkiye’yi yönettiği yaklaşık 10 yılın ardından, Ak Parti’yi destekleyen çoğunluğu Anadolu’dan gelen dindar Müslümanlarla, militan laikler olan İstanbullu ve Batılı “beyaz Türkler” arasında derin bir bölünme var. Dolayısıyla yeni anayasanın yeni bir referandumla kabul edilme zorunluluğu doğabilir.

AB süreci aksayacak

İç siyasetteki bu durum, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin daha da ertelenmesine neden olacak. Yeniden seçilen Erdoğan AB konusunda konuşmaktan her zamankinden daha fazla kaçınacak.

Acı gerçek şu ki Türkiye’nin Avrupa dışında gerçek bir alternatifi yok, Erdoğan ve ekibi de 2011’de bunu keşfedecek. Suriye ve Irak’la ekonomik ilişkileri geliştirmenin, İsrail’e sert çıkışlar yaparak Arap ülkelerinde sevilmenin ve Rusya’yla büyük enerji politikası oyunları oynamanın çekiciliği, hızla kaybolacak."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir