Türkiye'nin üç kötü göstergesi

Türkiye'de internet hem pahalı hem de yavaş, Ar -Ge harcaması bir global şirket kadar bile değil ve İnovasyonda, AB ortalamasının oldukça altında kalıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Türkiye'de internet hem pahalı hem de yavaş
Türkiye, dünyanın bilgi toplumuna geçiş sürecinde en önemli etkenlerden biri olarak gördüğü ve gelişimi için stratejik planlar hazırladığı genişbant internet erişiminin dünya sıralamasında, yüksek fiyatta ilk 10'da yer alırken, hızda son sıralara düştü. Bilgi Teknoloji İletişim Kurumu'nun raporuna göre, Türkiye, abone sayısı sıralamasında OECD içinde 12. sırada. Kullanıcılar genişbanda ödedikleri 48 dolarlık ortalama fiyatla, Türkiye en fazla ücret ödeyen listenin 10. sırasında. Yüksek hızda internet kullanımında Türkiye 30 ülke arasında sondan ikinci.
Ar -Ge harcaması bir global şirket kadar bile değil
ATO raporuna göre Türkiye; Romanya, Slovakya, Letonya gibi ülkelerden sonra Ar-Ge'ye milli gelirine göre en az yatırım yapan Avrupa ülkesi. Toplam harcaması milli gelirinin binde 7-8'i (2.3 milyar euro) kadar. Bu rakamla, her biri 4 - 7 milyar euro Ar - Ge harcaması yapan Ford, Pfizer, General Motors, Daimler Chrysler, Microsoft gibi global şirketlerin bile gerisinde kalıyor. Dünyanın Ar-Ge'ye en fazla yatırım yapan ilk 100 şirket içinde Türk şirketi yok. 2 bin şirketi kapsayan sıralamada 63 milyon euro'yla sadece Koç Holding var.
İnovasyonda, AB ortalamasının oldukça altında kalıyor
AB Komisyonu'nun 'Avrupa İnovasyon Puan Tablosu' raporuna göre, Türkiye inovasyonda Avrupa'nın en alt sıralarında. Bu konuda lider ülkeler Danimarka, Finlandiya, Almanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere. Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya ve İspanya ortalama seviyede. Türkiye; Bulgaristan, Hırvatistan, Latvia, Romanya, Sırbistan'la birlikte 'AB 27' ortalamasının bir hayli altında kalan grupta. Raporda Türkiye'nin "Avrupa'nın inovasyon liderlerini 'yakalamak' için çalışan' grupta olduğu da belirtiliyor.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde
Bu konularda ilginizi çekebilir