Türkiye'nin üyeliği artı değer katar

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Türkiye'nin mevcut dinamizmiyle AB'ye değer katacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin AB'ye yük olmayacağını, aksine artı değer katacağını söyledi.

Avrupa İş Zirvesi'nde konuşan Barroso, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin üyeliğine tam destek verdiğini fakat katılım müzakerelerinde "bazı üye ülkelerden kaynaklanan zorluklar yaşandığını" anlattı.

"Bazı AB ülkelerinin bu aşamada Türkiye'yi üye olarak kabul etmeye hazır olmadığını" dile getiren Barroso, üyelik talebine Avrupa'dan gelen bazı cevapların Türkiye'de yarattığı hayal kırıklığının farkında olduğunu belirtti.

AB'nin demokratik bir yapı olduğunu ve tüm üyelerini dikkate alması gerektiğini kaydeden Barroso, "Türkiye'yi AB'ye daha da yakınlaştırmak için hep beraber çalışalım ve müzakere sürecinin sonunda Türkiye'de şartlar uygun mu, Türkiye bize katılmak istiyor mu ve AB üyeleri Türkiye'nin üyeliğine taraftar mı göreceğiz" dedi.

Barroso, "Kesinlikle inancım odur ki Türk ekonomisi AB'ye artı değer katacak. Türkiye AB'ye yük olmayacak, tam tersine genç nüfusuyla ve mevcut dinamizmiyle çok önemli artı değer getirecek" şeklinde konuştu.

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Türkiye ve AB arasındaki yıllık ticaret hacminin 100 milyar avroyu aştığını, Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının üçte ikisinin AB'den geldiğini, AB ve Türk şirketleri arasındaki iş birliğinin tüm sektörlere yayıldığını anlatarak, "Tüm bunlar gösteriyor ki Türkiye, AB'nin küresel rekabet gücüne kilit katkı yapar hale gelmiştir" dedi.

Türk iş dünyasının, vizelerin kaldırılması konusundaki sabırsızlığını anladığını belirten Füle, temmuz ayından itibaren Türkiye'deki tüm AB konsolosluklarında basitleştirilmiş ve uyumlu hale getirilmiş vize rejimi uygulamasına geçilmesinin beklendiğini ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir