Türkiye'nin yanındayız

ABD Başkan Yardımcısı Biden, terörle mücadele başta olmak üzere Suriye ve Libya'daki gelişmeler konusunda Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, demokratik devrim ve dönüşümlerin girişimci bir ruhun eseri olduğunu belirterek, "Özgürlük ve yenilikçilik arayışı söz konusu olduğunda Amerika her zaman bu arayışların yanında olacaktır" dedi.
Biden, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Girişimcilik, Değerler ve Kalkınma: Küresel Gündem" konulu II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, girişimcilerle konuşmak üzere söz aldığını söyledi.
Biden, Türk dostları ile verimli temaslarda bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Bu hafta Türkiye'de yaptığımız görüşmelerin büyük çoğunluğu, karşı karşıya kaldığımız zorlukları ve endişe alanlarını kapsıyordu. NATO'da, Afganistan'da, Irak'taki yakın işbirliklerimiz ve aynı zamanda PKK'ya karşı vermekte olduğumuz büyük mücadele ve yakın zamanda gerçekleşen saldırılar sonucunda hayatlarını kaybeden sivil vatandaşlarla ilgili endişelerimiz, Suriye, Libya ile ilgili gelişmeler noktasında da Türkiye'nin yanında olduğumuzu tekrar hatırlatma imkanına sahip olduğumuz çeşitli konuları ele aldık."
Suriye'deki olaylara da değinen Biden, "Beşşar Esad rejiminin ne kadar yoğun bir şiddet uyguladığını dünkü görüntülerden de yakından takip edebiliyoruz. Türkiye ve Türkiye'nin tüm dostları o bölge için kuvvetli bir demokrasi istiyor, insan haklarına ve özgürlüklere saygı istiyor. Türkiye ve İsrail, ABD'nin en büyük müttefiki olan ülkeler de kendi aralarındaki ilişkileri düzeltme ve kuvvetlendirme imkanına sahip olacaktır diye umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
ABD ve Türkiye ilişkisi
Biden, iki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi bir şekilde geliştiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Askeri ilişkilerimiz gibi ekonomik ilişkilerimiz de gelişiyor. İki ülke arasında bu yıl gerçekleşen ticarette yüzde 45'lik artış var. Bu Amerikan halkına yarayacağı kadar Türk halkına da yarayacak bir gelişmedir. Bu sebepten Sayın Obama, Sayın Erdoğan'ın bu toplantının İstanbul'un ev sahipliğinde düzenlenmesine gösterdiği ilgiden dolayı çok memnun oldu."
Haysiyet, ifade özgürlüğü ve iyi yönetişim için dillendirilen beklentiler ile daha iyi bir yaşam arayışının Orta Doğu'yu ve özellikle de Kuzey Afrika'yı tarihsel bir evrim sürecinden geçirmeye başladığını dile getiren Biden, şöyle devam etti:
"Bizler hepimiz sokaklarda daha iyi bir hayat arayışında mücadele veren hakların duygularını ve ifade etmeye çalıştıklarını algılayabildik. Kendimizi onlarla özdeşleştirebildik, çünkü demokratik devrimler Mısır, Tunus, Libya ve Suriye'de meydana gelmeye başlayan, Yemen'de de olan dönüşümler, devrimler, girişimci bir ruhun eseridir."
Türkiye'de bulunmamız şekilde tesadüf değil
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye'de bulunmalarının hiçbir şekilde tesadüf olmadığını belirterek, ''Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. İhracat 4 katına çıktı. Kişi başına düşen gelir çok ciddi biçimde arttı. Aileler artık kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir hayat verebiliyor'' dedi.
Biden, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen, ''Girişimcilik, Değerler ve Kalkınma: Küresel Gündem'' konulu II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, interneti girişimciliğe ya da ifade özgürlüğüne kapamak isteyen ülkelerin bu yaklaşımlarının çıkmaz bir sokak olduğunu göreceklerini ifade ederek, ''Bu sizin şiarınızdır. Girişimciliğin itici gücü internettir. Girişimcilik hayatı güçlendirmekle ilgilidir. İnternetin amacı da budur'' diye konuştu.
Dünyanın en zengin 20 ülkesinin aynı zamanda dünyanın en girişimci ülkeleri olduğuna dikkati çeken Biden, ''Türkiye'de bulunmamız da hiçbir şekilde tesadüf değildir. Türkiye, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde 3 kat büyüdü. İhracat 4 katına çıktı. Kişi başına düşen gelir çok ciddi biçimde arttı. Aileler artık kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir hayat verebiliyor'' dedi.
Aynı şekilde düşünmenin ilerlemeye hiçbir katkı sağlamayacağını söyleyen Biden, girişimcilik ruhunu ve yeteneğini çocuklara okullarından mezun olmadan önce vermeye başlamak gerektiğini kaydetti.
Biden, girişimciliğin, dünyanın en büyük kaynağı olduğunu ifade ederek, insanların beyinlerinde yatan en değerli kaynağın girişimcilik olduğunu, bireylerin zihinlerinde barındırdıkları fikirlerin yeşertilmeye değer olduğunu anlattı.
Bu konularda ilginizi çekebilir