Türkiye'nin yarısı kadar para aktı

Likidite miktarını artırmak için musluğu açan Japonya Merkez Bankası, piyasaya üç günde Türkiye'nin milli gelirinin yarısı kadar dolar aktardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasadaki likidite miktarını artırmak için musluğu açan Japonya Merkez Bankası (BOJ), piyasaya üç günde 327 milyar dolara akıttı.

Aktarılan para miktarı Türkiye'nin milli gelirinin yarısını aşıyor. Türkiye'nin milli geliri 2010 sonu itibariyle 1 trilyon lira (632 milyar dolar) düzeyinde.

Pazartesi ve salı günü piyasalara 284 milyar dolar likidite veren BOJ, geçen hafta meydana gelen deprem ve tsunaminin ekonomiye etkisini hafifletmek için bugün de piyasalara 43 milyar dolar likidite sağladı. BOJ'un piyasalara verdiği likidite miktarı bugünkü ile beraber 327 milyar doları buldu. Banka ayrıca, varlık alım programının büyüklüğünü ise 486,4 milyar dolara çıkarmıştı.

Tsunami tahvili gündemde

Japonya Finans Kurulu Başkanı Prof. Dr. Naoyuki Yoshino, Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirirken, ek bütçenin nasıl oluşturulacağı konusunun ekonomistlere düşeceğini belirterek, "Mevcut devlet tahvillerinden farklı olarak, Deprem-Tsunami-Afet tahvili çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Konuyu masaya yatırdık, tartışıyoruz" dedi.

Türkiye'de de gündeme gelmişti

Türkiye'de 1999 yılında, depremin de etkisiyle giderek büyüyen Hazinenin nakit ihtiyacının karşılanması için doğrudan vatandaşa satılacak "Deprem Tahvili" çıkarılması önerisi gündeme gelmişti. En az 1 yıl vadeli, dövize endeksli deprem tahvilinin, kamu bankaları kanalıyla doğrudan vatandaşa satılması seçeneği tartışılmış, ancak uygulamaya konulamamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir