Türkiye'nin yumuşak karnı: Enerji

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin yumuşak karnının enerji olduğunu, bunu görmeden, realist bir gelecek planlaması yapmanın zor olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin enerji konusunda "iyi bir yumuşak bir karnının" bulunduğunu ve bunu görmeden, realist bir gelecek planlaması yapmanın çok zor olduğunu bildirdi.
Enerji konusunun ele alındığı "4. Büyükelçiler Konferansı"nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası ilişkiler anlamında şu anda en önemli ekonomi konusunun enerji olduğunu bildirdi.
Dünyada bazı ülkelerin enerji bakımından son derece şanslı ülkeler olduğunu ve bu ülkelerin kendi politikalarında temel stratejik araç olarak kullandıklarını kaydeden Davutoğlu, "Körfez ülkeleri gibi, Rusya gibi ülkelerin başka hiçbir kaynakları olmasa dahi sahip oldukları potansiyel onları çok önemli ülke yapabiliyor" dedi.
"İkinci bir grup ülke var ki enerji kaynakları bakımından şanssız, ama coğrafya bakımından şansı ülkeler" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin de içinde yer alan bu gruptaki ülkelerin enerjide transit noktaları üzerinde olmaları nedeniyle, yine önemli aktörler haline gelebildiklerini söyledi. Türk ekonomisinin en kırılgan alanının enerji maliyetlerine bağımlı bir yapıya sahip olması olduğunu ifade eden Davutoğlu, "İster bugünkü cari açık konusu olsun, isterse küresel alanda maliyetçi rekabet konuları ile ilgili enerji konusunda bizim iyi bir yumuşak karnımız var. Bunu görmeden realist bir gelecek planlaması yapmak çok zor" dedi.
Soğuk savaş sonrası Türk dış politikasının en önemli konularından birisinin bu coğrafyada enerji açığını kapatabilmek için neler yapılabileceği konuları olduğunu kaydeden Davutoğlu, bu açıdan son 9 yıl içinde ciddi mesafeler alındığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da son bir yıl içinde bölgede ve dünyada enerji alanında çok ciddi değişimler meydana geldiğini söyledi. Yıldız, "Bir yıl önce Arap Baharı yoktu, Fransa'daki son gelişmeler yoktu, Fukuşima olayı yaşanmamıştı, bir kısım ülkeleri etkileyen yapılar henüz devreye girmemişti" diye konuştu.
Bugün dünyada 1,4 milyar civarında kişinin elektrikle tanışmamış olması ve hızla artan dünya nüfusu düşünüldüğü zaman, enerji sektörünün büyümeye devam edeceğinin söylenebileceğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
"Özellikle enerjinin dünya nüfusuna nasıl dağıtılacağı hesap ediliyor. Tabii ki ülkelerin enerjide arz güvenliği var, uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projeler var, nükleer konusu var ve bunların siyasete olan etkileşimi var. Serbest piyasa ekonomilerinin aslında yine uluslararası siyaseti olumlu yönde mi etkilediğini, yoksa olumsuz yönde mi etkilediğini bilmemiz var. Doğu Akdeniz'deki gelişmeler var, bölgemizdeki gelişmeler var. Özellikle bu Arap Baharıyla beraber, o ülkelerin ürettikleri petrol ya da doğalgazın miktarına bakılmaksızın, enerjinin büyük bir çarpanla beraber uluslararası siyasete olan etkilerini görüyoruz."
Bakan Yıldız'ın açılış konuşmasının ardından sunum basına kapalı olarak devam etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir