Türkiye'ye, Doğu Türkistan ile ilgili 'kardeş uyarısı'

Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Çin bunu tarihi bir fırsat olarak değerlendirir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Türkiye'yi Doğu Türkistan davasından uzaklaştıracaksa ve bu dava Çin'in insafına terk edilecekse, Çin bunu tarihi bir fırsat olarak değerlendirir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Türk Dünyası ve Kardeş Topluluklar Öğrenci Topluluğu ile Türk Ocağı Antalya Şubesi'nce Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda ortaklaşa düzenlenen, "Turan'da bir öksüz vatan Doğu Türkistan" konferansına katılan Doğu Türkistan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'da yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Osmanlı'nın yıkılış döneminde bile Doğu Türkistan'ın ilgi gördüğünü ifade eden Tümtürk, Doğu Türkistan'da Müslüman Türklere yönelik 63 yıldan bu yana sistematik bir şekilde "imha" faaliyetinin devam ettiğini iddia etti.

Tümtürk, bürokratından belediye başkanına, bilim adamından din adamına kadar bütün akil Doğu Türkistanlıların yok edilmeye çalışıldığını ileri sürerek, "Bu şekilde halk başsız bırakılarak yok edilmek isteniyor. 11'i yer altında olmak üzere 46 nükleer deneme Doğu Türkistan topraklarında yapıldı. Bu bilinçli bir şekilde yapılıyor. Çünkü insanlarımız hastalığa maruz bırakılıyor. Kısırlaştırma projesi kapsamında 10 milyon bebek anne karnında öldürüldü. Birçok kadın kürtaja maruz bırakıldı. Bunun yanında Çin'den Doğu Türkistan'a göç yapılıyor. 1949'da yüzde 3 olan Çinliler'in genel nüfusa oranı, bugün yüzde 50'lere ulaşmış durumda" diye konuştu.

"Göktürk-2 uydusunun Çin'den fırlatılması"

Geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2 ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tümtürk, şunları söyledi:

"Türkiye'nin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusu, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilerek, yörüngesine oturtuldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bilgi toplama amaçlı uydusu, Doğu Türkistanlılar tarafından sevinç ve mutlulukla karşılandı. Ama işin ilginç tarafı şu ki fırlatmanın Doğu Türkistan'ı işgal etmiş olan, 35 milyonluk Müslüman Türkü 63 yıldır işgali altında bulunduran ve sistematik bir şekilde imha etme sürecini bütün devlet imkanlarını kullanarak devam ettiren Çin yönetimi tarafından yapılması, Doğu Türkistanlılar tarafından kaygıyla izlenmektedir. Çünkü Doğu Türkistanlıların yegane umudu Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk milletidir. Çin ile Türkiye arasında gelişen ikili ilişkiler Doğu Türkistan davasını unutturacaksa, Türkiye'yi Doğu Türkistan davasından uzaklaştıracaksa ve bu dava Çin'in insafına terk edilecekse, Çin bunu tarihi bir fırsat olarak değerlendirir. Doğu Türkistan'ın imha sürecini en üst noktaya taşır."

Göktürk-2'nin hayırlara vesile olmasını dileyen Tümtürk, "Fakat gelişen ilişkiler, Çin'le artan stratejik ilişkiler Doğu Türkistan davasını gölgelemesin. Uyduyu sevinç ve mutlulukla karşılıyoruz. Çünkü Türk milletinin uzayda bir gözünün, uydusunun olması bu milletin bekası açısından çok önemlidir. Fakat tamamen yerli üretimle olan Göktürk-2 uydusu, Çin Uzay Teknolojisi tarafından uzaydaki yörüngesine oturtulmuştur. 5 Temmuz 2009'daki katliamlara 'dur' diyebilen Türkiye'nin bu tavrının içini doldurarak devam ettirmesini diliyoruz" diye konuştu.

Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmesi

Tümtürk, Doğu Türkistanlıların manevi lideri Rabia Kadir'in Türkiye'ye gelmeyi çok istediğini, ancak Çin'in baskıları nedeniyle Türkiye tarafından vize verilmediğini iddia ederek, şöyle devam etti:

"Rabia Kadir, 35 milyonluk Müslüman Doğu Türkistan Türkü'nün milli ve manevi lideridir. Umut kaynağıdır. Rabia Kadir, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde faaliyet yürüten Dünya Uygur Kongresi'nin seçilmiş başkanıdır. Türkiye'ye her insan girebiliyor. İtirazlara rağmen Türkiye adaletli bir tavır sergileyerek dünyanın çeşitli bölgelerindeki birçok lidere kucak açmıştır. Niçin bugün Doğu Türkistanlıların siyasi önderi Rabia Kadir aynı imtiyaza erişemesin. Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olumlu adımlar atmasını bekliyoruz."