Türkiye'ye gelmek isteyen yatırımcılar var

Ekonomi Bakanı Çağlayan, görüşme halinde olduğu iki yatırımcının 7-8 milyar dolar tutarında yatırımda bulunacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye yurt dışından gelmek isteyen birçok yatırımcının bulunduğunu bildirdi.

Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Heyeti'ni kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yurt dışından iki yatırımcı ile görüşmeye başladığını belirten Çağlayan, bir ay içerisinde konuyu kamuoyu ile paylaşacağını ve sadece yapılacak bu iki yatırımın 7-8 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Çağlayan, "Türkiye, şu anda dünyada en iyi yatırım yapılabilir ülkeler arasındadır" dedi. 

Bakan Çağlayan, ihracat ve ithalat ile ilgili rakamları günlük izlediklerini kaydederek, bu yıl Orta Vadeli Program'daki 127 milyar dolarlık ihracat hedefinin geçileceğini bildirdi ve cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırmayı hedeflediklerini söyledi.

Bunu da ithalatla ihracat yapan değil, ithalatı mümkün olduğunca azaltan bir yapıya dönmüş Türkiye ile gerçekleştireceklerini ifade eden Çağlayan, Avrupa'nın getireceği olumsuzluğun telafisi için yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını ve hedef ülkeleri revize ettiklerini anlattı.

Kızılderili bölgesine yatırım hazırlığı

Yeni pazarlar konusunda önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Çağlayan, Kuzey Amerika'daki Kızılderililerle başlattıkları temasların bulunduğunu, ABD senatosuna sunulan tasarının netleşmesiyle beraber, ABD hükümetinin Kızılderili bölgelerindeki alt ve üst yapı yatırımlarının finansmanını yapacağını bildirdi.

Çağlayan, "Bu finansman ile birlikte Türk müteahhitlik sektörüne önemli işler çıkacağı kanaatindeyiz. Bunu ilk söylediğimizde, 'Çok uzak nasıl gidilir' denildi. Artık uzaklıklar izafi kavramlardır. Biz dünyanın her yerinde olmak zorundayız, biz dünya devletiyiz. ABD'de Kızılderililerle başlattığımız projeler son derece yoğun, eylül ayında bir toplantı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Kızılderililerin artık evlerde oturmak istediklerini belirterek, proje kapsamında konut ve alışveriş merkezlerinin yapılacağını söyledi. Çağlayan, konu ile ilgili çalışmalarının 1.5-2 yıldır devam ettiğini ve kabile reisleri ile görüştüklerini kaydetti.  

Yüzde 20 artışla gidiyoruz

İhracatın, 24 Temmuz itibariyle 8.7 milyar dolar, 1 Ocak-24 Temmuz tarihleri arasında ise yüzde 22,8 artışla 75 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Çağlayan, "Minimum yüzde 20 artışla gidiyoruz. Yelkenler fora, kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Cari açıkla ilgili soru üzerine Çağlayan, iki yıldır cari açık konusunda çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, ithal ikamesi üzerinde de çalıştıklarını ve bu kapsamda ithal etmek zorunda kalınan ürünlerin ne kadarının Türkiye'de üretilebileceğinin belirlendiğini söyledi.

Çağlayan, cari açık üzerinde Türkiye'deki tasarruf açığının, dünyadaki emtia fiyatlarının yükselmesinin etkili olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bunlar Türkiye'yi, kazandığı dövizden daha fazla harcıyor durumuna getirdi ve ister istemez Türkiye'nin dış ticaret açığını ve cari açığını artırıyor. Girdi Tedarik Sistemi çalışmalarının özü de Türkiye'de bu yatırımların sağlanması, Türkiye'de olan yatırımların da vasfının artırılması.

Cari açık, Türkiye açısından bir risk oluşturmamaktadır. Yaz aylarında hizmetler sektörü ve turizm sektöründeki girdilerin mevsimsel etkilerle beraber Türkiye'ye gelecek olması, cari açığın giderek azalmasını sağlayacak. Son çeyreğe geldiğimizde, cari açıktaki artış hızı giderek yavaşlayacak. İlk 6 aydaki gibi olmayacak, düşüş trendine girecek.

Biz cari açığa sebep veren tüm haller üzerinde önemli çalışmalar yaparken, bunları absorbe edecek çalışmaları da yapıyoruz. Cari açığı, dış ticaret açığını hedef alan yatırımların Türkiye'ye çekilmesi gerek. Gerek yerli, gerek yabancı yatırımların çekilmesi konusunda önemli çalışmalar yapacağız."

Çağlayan, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış bir ülke olduğunu belirterek,  Ak Parti ile beraber kriz kelimesinin çöpe atıldığını ve bunu tekrar çöpten çıkarmaya kimsenin uğraşmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de, krizi çağrıştırabilecek hiçbir alt yapının olmadığına işaret eden Çağlayan, "Bunları çok fazla konuşmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Türkiye'de olmayan bir durumla Türk insanının, yabancı yatırımcının kafasını karıştırmaya gerek yok" dedi.

Müteahhitlik sektörü maya tuttu

Öte yandan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, müteahhitlik sektörünün yurt dışında iş üstlenmeye başladığı yıldan itibaren 90 ülkede 6 bin 223 projeyle 202 milyar 600 milyon dolar iş üstlendiğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çağlayan, kabulde yaptığı konuşmada, 2011 itibariyle 35 ülkede 251 projenin devam ettiğini söyledi ve alınan işlerde 2,3 milyar dolarla Rusya Federasyonu'nun ilk sırada, 2,2 milyar dolarla Irak'ın ikinci sırada, 1,8 milyar dolarla Türkmenistan'ın üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Bakan Çağlayan, "Müteahhitlik sektörü bugüne kadar 90 ülkede 6 bin 223 projeyle 202 milyar 600 milyon dolar iş üstlendi" dedi.

Venezuela'da 980 milyon dolarlık 13 bin 67 konutluk iş üstlenildiğini kaydeden Çağlayan, "Müteahhitlik sektörü maya tuttu" dedi.

Libya'da öngörülmeyen ve üstlenilmeyen gelişmelerin yaşandığını ancak hukuki altyapının sağlanması ile zararların önüne geçildiğini ifade eden Çağlayan, Libya ile ilgili gelişmelerin devam ettiğini, yakında müteahhitlik sektörünün Bingazi'ye ziyarette bulunacağını bildirdi.

 

Kuzey Afrika'ya yönelecek

Yeni pazarlar konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çağlayan, Kuzey Afrika'nın müteahhitlik sektörü için önemli bir noktada bulunduğunu ve yaklaşık 37 milyar dolarlık iş üstlenildiğini söyledi.

"Rotamız belli, yeniden yollara döküleceğiz" diyen Çağlayan, Hindistan ve Suudi Arabistan'a gideceklerini, Türk cumhuriyetlerinde işlerin devam edeceğini kaydetti.

Çağlayan, "Türkmenistan inşallah bu dönem Türk müteahhitlik sektörünün en fazla iş aldığı yer olacak" dedi.

Eylül ayında Venezuela'ya gideceklerini, burada 2017'ye kadar 2 milyon sosyal konut yapılacağını bildiren Çağlayan, bu yıl 153 bin adet, 2012'de 200 bin, 2013'te 353 bin konut yapacaklarını kaydetti.

Bunun petrol ürünleri karşılığı finansman bir boyut olduğunu ama bunun yanı sıra Venezuela'nın kendi kaynakları ile yapılabilecek konut projelerinin de olacağını belirten Çağlayan, Türk firmalarının birer birer bu ülkeye girmeye başladığını bildirdi.

Çağlayan, ağustos ayında Güney Kore'ye, ABD'ye, Japonya'ya, eylül ayında Venezuela, Çin, Endonezya, Singapur ve Suudi Arabistan'a gidileceğini söyledi.

Bakan Çağlayan, müteahhitlerin aktardığı sorunların Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alınması gerektiğini ifade etti.

Geçen yılki rakamların yakalanması zor

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da yurt dışı işlerin Libya ile beraber biraz daraldığını geçen yılki rakamın yakalanmasında zorlanılacağını ama daha 5-6 ay zaman olduğunu belirtti.

Koçoğlu, çalışma mevzuatıyla ilgili sorunlar bulunduğunu kaydederek, yurt dışına maliyetler dolayısıyla işçi götüremediklerini hatırlattı.

Doğu ve güneydoğu illerinde sigorta primlerinde yüzde 5 işveren hissesinin alınmadığına işaret eden Koçoğlu, "Yurt dışı işlerini de 82. il kabul edin. Yurt dışına işçi götürünce doğudaki işçinin götürülmesi şartlarıyla aynı olsun istiyoruz" diye konuştu.

Teminat mektuplarıyla ilgili sorunların devam ettiğini hatırlatan Koçoğlu, demir fiyatlarının inanılmaz arttığını, geçen yılın temmuz ayından bu yılın temmuz ayına yüzde 54, yılbaşından bu yana yüzde 35 zam yapıldığını söyledi.

Koçoğlu, bu fiyat artışlarının enflasyonu da tetikleyeceğini, inşaat sektöründe demirin payının yüzde 15 olduğunu, bu durumun kabul edilemeyeceğini ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir