”Türkiye'ye yeni bir sendika yasası lazım”

KPK 60. Toplantısı, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanları Yakış ve Lagendijk'in düzenlediği ortak basın toplantısıyla sona erdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Türkiye'nin AB standartlarında yeni bir sendika yasasına ihtiyacı var" diyerek, bunun hem sendikaların, hem de AB'nin dileği olduğunu belirtti.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 60. Toplantısı, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanları Yaşar Yakış ve Joost Lagendijk'in düzenlediği ortak basın toplantısıyla sona erdi. Yakış, Sheraton Otelindeki basın toplantısında, iki gün süren KPK toplantılarının gündemine ilişkin bilgi verdi.

Konuşmasında AP heyetinin toplantılar öncesinde Türkiye'deki sendikal kuruluşlarla bir araya geldiğini anımsatan Yakış, heyetin sendikalardan aldığı bilgileri kendileriyle paylaştığını, ancak ortaya şaşırtan bir sonucun ortaya çıktığını kaydetti. Yakış, "Bize Çalışma Bakanlığımız tarafından verilen sendikalı işçi sayısı ile, Avrupalı parlamenterlere sendikalarımız tarafından verilmiş olan rakamlar arasında kolayca bağdaştırılamayacak farklar ortaya çıktı" dedi.

Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Yakış, toplantıların ardından bu farklılığın nereden kaynaklandığını öğrenmeye çalışacaklarını ifade etti. AB Konseyinin kabul ettiği Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele konusunda çerçeve kararını da değerlendiren Yakış, bu kararın 1948 tarihli BM Soykırım Sözleşmesindeki tanımı genişleten bir kapı olduğu için, kabul edilmesi halinde, istismar konusu olabileceği yönündeki Ankara'nın görüşlerini tekrarladı. Yakış, CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın bugün konuya ilişkin yaptığı takdimin metninin Başkanlık Divanına verildiğini, Lagendijk'ın da bu metni ilgili AB makamlarına ileteceğini kaydetti.

Lagendijk: Projenin kalbi demokraside

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk de sözlerine, yedi yıldan bu yana Türkiye'deki son KPK toplantısının söz konusu olduğunu belirterek, başladı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in dünkü KPK toplantısına katılmış olmasının Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri açısından çok önemli olduğunu kaydeden Lagendijk, çünkü ekonomik krizin Türkiye, Türkiye-AB ilişkileri ve AB'ye etkisinin herkesin aklında olan bir konu olduğunu kaydetti. Lagendijk, "Bizim için, müzakere sürecinin kalbi ekonomi ya da strateji değil, ama demokratikleşmedir. Türkiye ile AB'yi yakınlaştıracak projenin kalbi demokrasidedir ve Türkiye'deki demokratik standartların yükseltilmesindedir. Başbakan Erdoğan'ın da söylediği gibi amaç, Türkiye'yi birinci sınıf demokrasiye sahip hale getirmektir" dedi.

Türkiye'nin stratejik ilgilerini ve bölgedeki konumunu yakından takip edeceklerini, ancak demokrasinin "kilit konu" olduğunu ifade eden Lagendijk, "Geçen birkaç yılda çok az şey oldu. Hükümetin demokratik reformlar konusunda daha aktif olması konusunu daha önce de dile getirdik. İfade özgürlüğü, azınlık hakları, ordunun siyasetteki rolü gibi konularda daha fazla reformlar yapılmalıydı" dedi.

Bu konulardan birinin ise sendikaların durumu olduğunu söyleyen Lagendijk, toplantıdan önce Türkiye'deki sendika temsilcileriyle bir araya geldiklerini kaydetti. "Bu toplantılardan çıkan sonuç; Türkiye'nin AB standartlarında yeni bir sendika yasasına ihtiyacı var" diyen Lagendijk, bunun hem sendikaların, hem de AB'nin dileği olduğunu belirtti. Türk parlamentosunda konuya ilişkin bir yasa tasarısı görüşülürse yakından takip edeceklerini kaydeden Lagendijk, bu sürecin sonunda diğer işçi sendikalarının diğer AB ülkelerindekiyle aynı haklara sahip olabilmelerini umduğunu söyledi.

Lagendijk, 1 Mayıs gösterilerine de değinerek, hem AB'de, hem de Türkiye'de "sembolik bir konu" olan bu gösterilerin Türkiye'de, sadece bu hükümet döneminde değil, geçmiş hükümetler döneminde de sorun olduğunu söyledi. Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Joost Lagendijk, iyi bir sendika yasası çıktıktan sonra, işçi sendikalarının Taksim Meydanı'nda gösteri yapmaları konusunda hükümet ile işçi sendikaları arasında bir uzlaşı olmasını umut ettiğini kaydetti.