”Türkiye'yi Avrupa'da savunmak kolay değil”

Bağış, "Başka hiçbir ülkenin, müzakere başlıklarının yarısından fazlası engellenmişken, süreci devam ettirdiğini düşünmediğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'yi Avrupa'da, Avrupa'yı da Türkiye'de savunmanın kolay olmadığını" söyledi.

Bağış, Londra'daki temasları çerçevesinde Birleşik Krallık'ın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Chris Bryant'ın verdiği resepsiyona katıldı.

Dışişleri Bakanlığında çok sayıda davetlinin katıldığı resepsiyonun başında kısa bir konuşma yapan Bağış, "Türkiye'yi Avrupa'da savunmanın ve Avrupa'yı da Türkiye'de savunmanın kolay olmadığını" belirterek, Birleşik Krallık'ın tüm siyasi partileriyle Türkiye'nin AB sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

"Başka hiçbir ülkenin, müzakere başlıklarının yarısından fazlası engellenmişken, müzakere sürecini devam ettirdiğini düşünmediğini" söyleyen Bağış, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bir sözümüz var, 'Bir işe başladığında Türk gibi başla, İngiliz gibi bitir' Biz de AB müzakere sürecimizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Türk gibi başladık ve ne tesadüftür ki Birleşik Krallık'ın AB üyeliğini eleştirenler, şimdi Türkiye'nin üyeliğini de eleştiriyorlar. Bununla nasıl ilgilenildiğiyle ilgili bir reçeteniz varsa, lütfen bizimle paylaşın." 

Chris Bryant ise Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki "güçlü ilişkilere" değinerek, "Türkiye'nin Boğaziçi'nin kaplanı ve gelecek 10 yılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacağını düşündüklerini" kaydetti. Bu süreç içerisinde Türkiye'nin ortağı olmaya devam etmeyi dört gözle beklediklerini ifade eden Bryant, karşılıklı olarak her iki ülkenin de birbirine sağlayabileceği katkılar olduğunu söyledi.

Bryant: Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm istiyoruz

Bağış ve Bryant resepsiyonda, Türk gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin "Kıbrıs sorununun çözümünün ve Türkiye'nin AB üyeliğinin, Türkiye'nin liman ve havaalanlarını açmasına bağlı olduğu" yönündeki sözlerini anımsatması üzerine Bryant, "Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüme ulaşılmasını görmek istediğini, bunun da kuzeyle ticareti, limanların açılmasını ve adada herkesin ekonomik fırsatları olmasını içerdiğini" söyledi. 

Bryant, Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan'ın Kıbrıs sorununun çözülmesi için müzakere sürecini desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Bağış da aynı soruya verdiği cevapta, AB'nin KKTC'ye yönelik izolasyonları kaldırması yönünde 2004 yılında aldığı kararı uygulaması durumunda, Türkiye'nin Rumlara havaalanlarını ve limanlarını açmaktan memnuniyet duyacağını belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir