Türkiye'yi üç güzergahtan bağladık

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Rize'deki temel atma töreninde yeni açılan yollarla Türkiye'nin 3 güzergahtan birbirine bağlandığını, bu birliğin toplumsal anlamda da süreceğine inancının tam olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Rize Çevre Yolu temel atma töreninde konuştu. Türkiye'nin doğudan batıya, 3 güzergahtan bağlandığını ifade eden Yıldırım, "Biz bunları yaparken bazı gafiller boş durmuyor. Yollarda çalışan makineleri yakıyorlar. Rize'den sesleniyorum. Ne yaparsanız yapın. Türkiye'nin birliğini, beraberliğini, geleceğini hiç ama hiç bir şekilde etkileyemeyeceksiniz" dedi.

Rize'nin Kavaklı Mahallesi'nde düzenlenen Çevre Yolu temel atma töreninde konuşan Yıldırım,  Güney Çevre Yolu'nun yapılacağını, Erzurum'u Rize'ye komşu olacağını söyledi. Yıldırım, Başbakanın önümüzdeki ay tünelin temelini atacağını kaydetti.

Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize ve Karadeniz için çok önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, "17 yılda 220 kilometresi yapılmıştı. Geldik, Samsun'dan Hopa'ya kadar 542 kilometreyi bitirdik. 9 katrilyona mal oldu. Karadeniz'in kuzeyinde Rusya, Moldova, Gürcistan, Bulgaristan hala konuşuyorlar. 'Sahil yolunu şuradan mı, buradan mı yapalım' diye. Birisi diyor ki 'biz hala tartışıyoruz nereden yapalım diye, Türkler yapmış, bitirmiş, daha biz başlayamadık" diye konuştu.

Sahil Yolu Sinop'a gidecek

Sahil Yolu'nun Samsun'da kalmayacağını, Sinop'a doğru gittiğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Toplam 156 kilometre olacak. Önümüzdeki yıl Sinop bitiyor. 5 Nisan'da, bilemedin Nisan ayının sonunda üçüncü boğaz köprüsünün ihalesi yapılıyor. Bununla Şile'den, Karasu'dan Akçakoca'dan Sahil Yolu'na bağlanıyor. Böylece Türkiye'yi doğudan batıya, 3 güzergahtan bağlıyoruz. İster sahil yolundan, ister İpek Yolu'ndan, ister Yozgat, Sivas üzerinden git. Bununla da kalmıyoruz. Türkiye'yi doğudan batıya bölünmüş yollarda donattık. İki denizi birbirine birleştirmek kaldı. Karadeniz'i Akdeniz'e birleştirmek kaldı. Kuzeyden güneye 18 koridorumuz var. Burada çalışmalarımız sürüyor. Bölünmüş yollarda Karadeniz dağlarını aşarak Anadolu topraklarına, Toroslar'ı aşarak Akdeniz ve Ortadoğu'ya gidiyoruz. Bunları yapmamızın tek bir sebebi var. Yıllardan beri bu ülke hizmete hasret kaldı. Her şey bir sonraki yıla kalmıştı. 9 yılda 6 bin 500 kilometre bölünmüş yolun üzerine 15 bin 500 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik.

Adı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise  "En büyük yatırımı eğitim ve sağlığa yaptık. İşte Rize Üniversitesi. Yakında onun ismi değişecek. Ne olacak" diye sorunca, vatandaşların 'Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi' demesi üzerine, "Siz öyle istediniz, öyle olacak. İnşallah önümüzdeki günlerde kanunu meclise gelecek. Buna benzer başka uygulamalar da yapıyoruz. Biz geçmişimizi, bu ülkeye hizmet edenleri unutmayız. Zonguldak'ta üniversitenin ismini değiştirip Bülent Ecevit Üniversitesi veriyoruz. Konya'da Necmettin Erbakan olarak değiştiriyoruz. Bu ülkeye hizmet eden insanlara, özellikle büyük eğitim kurumlarına isimleri vererek onlara borcumuzu ifade etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, daha sonra Güney Çevre Yolu'nun yapımının bin 150 gün sürmesinin ve 2014 yılının sonunda tamamlanmasının planlandığını belirterek, müteahhitlerden süreyi indirmelerini istedi. Vatandaşlara da görüşünü soran Bakan Yıldırım, bazı vatandaşların 'Mayıs çayına yetişsin' demeleri üzerine yolun 1 Mayıs 2014'te bitmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

(AA)


 

Bu konularda ilginizi çekebilir