”Türkiye'yle politikalarımız örtüşüyor”

İvanovski, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında Montrö anlaşmasında Türkiye'yle örtüştüklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Montrö anlaşması konusunda Türkiye ile politikalarının bütünüyle örtüştüğünü belirterek, Kafkasya İstikrar Platformu için Karadeniz İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir araya gelinebileceğini söyledi.

İvanovski, büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında Kafkasya'daki son gelişmeleri değerlendirerek, soruları yanıtladı. Son gelişmeler nedeniyle Gürcistan'ı eleştirerek, bu gelişmelere Gürcistan'ın "saldırgan ve şoven" tutumunun yol açtığını ileri süren Büyükelçi İvanovski, Rusya olarak uluslararası camiayı yıllar önce uyardıklarını bildirdi. İvanovski, Türkiye'nin son gelişmelere dair izlediği politikaya ilişkin yorumunun sorulması üzerine, Türkiye Dışişleri Bakanlığının açıklamasında sorunun barışçı yollardan çözümlenmesi ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olunduğunun belirtildiğini hatırlatarak, kendilerinin de barıştan yana olduğunu ve Gürcistan'ın egemenliğine zarar vermek istemediklerini söyledi.

Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu'na ilişkin soru üzerine, bu konunun Moskova'da dün görüşüldüğünü söyleyen İvanovski, iki ülke dışişleri bakanlarının Eylül başında İstanbul'da bir araya geleceklerini ve ayrıntıları orada ele alacaklarını bildirdi. İvanovski, platform çerçevesinde aralarında sorunlar bulunan taraflar olarak, Türkiye ile Ermenistan ve Rusya ile Gürcistan'ın nasıl aynı masada oturacağının sorulmasına karşılık, bunun Ekim ayında toplanması beklenilen Karadeniz İşbirliği Teşkilatı bünyesinde mümkün olabileceğini kaydetti. İvanovski, Türkiye'nin bu önerisinin Kafkaslara güvenlik ve istikrar getirmeyi öngörmesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, ancak bunun bir gecede yapılamayacak kadar zor bir şey olduğunu, Türk meslektaşlarıyla konuşurken, bunu başarmanın zorluğunu ele aldıklarını ve "pembe beklentiler" içine girmediklerini bildirdi.

Boğazlardan savaş gemilerinin geçişi ve Montrö anlaşmasına ilişkin soru üzerine de Büyükelçi İvanovski, bu konuda Türkiye ile Rusya'nın politikalarının yüzde yüz örtüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Bu konuda Rusya ile Türkiye'nin pozisyonları tamamen aynı. Çağdaş dünya için geçerli bir belge olan Montrö anlaşmasına tarafların riayet etmesini istiyoruz. Ayrıca bu anlaşmayı imzalamayan üçüncü tarafların da buna mutlaka riayet etmesi gerekir. Rusya olarak biz Boğazlardan geçişimiz sırasında anlaşma kurallarına bütünüyle uymaya çalışıyoruz. Bu konuda Rusya ile Türkiye'nin tutumları yüzde yüz aynıdır."

"Kıbrıs sorunu hassas bir konu"

Büyükelçi İvanovski, Güney Osetya ile Abhazya'yı destekleyen Rusya'nın neden KKTC'yi de tanımadığının sorulması üzerine, KKTC'yi sadece kendilerinin değil bütün dünyanın tanımadığını ve bunun BM'de de böyle kabul gördüğünü savundu. İvanovski, bu konuda 3 Eylül'de Kıbrıs'ta başlayacak kapsamlı müzakereleri etkileyebileceği için çok yorum yapmak istemediğini söyleyerek, Kıbrıs sorununun hassas bir konu olduğunu belirtti.

"Kosova'nın bağımsızlığı konusunda maalesef bizim uyarılarımız dikkate alınmadı ve içtihat oluştu" diyen İvanovski, Güney Osetya ve Abhazya'nın pek fazla ülke tarafından tanınacağını sanmadığını, bunların mevcut statüleriyle yaşamaya devam edeceğini, kendilerinin de bu konuda bir beklentileri bulunmadığını söyledi. İvanovski, bir başka soruya karşılık, Güney Osetya ile Abhazya'nın gelecekte Rusya ile birleşmesinin söz konusu olmadığını söyleyerek, bununla birlikte bazı ikili anlaşmalar imzalayacaklarını ve ekonomik olarak bu iki "ülkeyi" destekleyeceklerini kaydetti.