Türkiye’de 15 milyon kişi internetten alışveriş yapıyor

“Türkiye’de şu anda yaklaşık 15 milyona yakın kişi internetten alışveriş yapıyor. Türkiye’nin en ücra köylerine bile en fazla 2 günde ürün teslimi yapılabiliyor. Lojistik ve kredi kartı altyapısının gelişimi en önemli iki etken

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - “Türkiye’de internetten alışveriş hızla büyüyor. Özellikle 2007’den beri ADSL’in tüm Türkiye’de hızla yaygınlaşması, mobil operatörlerin 3G’yi getirmesi hem internet kullanımını hem de buna paralel olarak internetten alışverişi hızla arttırmaya başladı. Şu anda yaklaşık olarak 15 milyona yakın kişinin internette alışveriş yaptığı belirtiliyor. Bu 5-6 sene önceki 5 milyona yakın rakamın 3 katı olduğu düşünülürse internetten alışverişin bu kadar kısa zamanda nasıl da hızlı arttığını görebiliriz. Üstelik bu rakam 76 milyonluk Türkiye nüfusunun neredeyse beşte biri olduğunu da düşünürsek önümüzdeki potansiyelin ne kadar büyük olduğunu görmek tüm internet girişimcilerine çok heyecan veriyor. Zaten yeni şirket kurulumlarının son yıllarda en çok internetle alakalı sektörlerden olmasının sebebi de bu. Türkiye’de özellikle internetten siparişte müşteri hizmetleri ve kargo teslim kalitesi ile süresinin çok iyi hale gelmesi, gelişmiş lojistik altyapısı ile en ücra köylere bile en fazla 2 günde ürünlerin teslim edilebilmesi ve çok gelişmiş bankacılık ile kredi kartı alt yapısının olması Türkiye’de internetin hızla büyümesindeki en büyük sebeplerden." 

Bu sözler BuldumBuldum. com’un kurucusu Güçlü Gökozan’a ait. Gökozan’ın yorumları Türkiye’de internetin hızlı gelişimini ve bunun ardındaki nedenleri özetliyor. BuldumBuldum da bir internet sitesi. Gökozan sitesini şöyle tanımlıyor: 

“BuldumBuldum. com başka yerlerde neredeyse hiç bulamayacağınız en ilginç ürünleri sunan ya da ürünlerinizi dünyada sadece size özel kişiselleştirmenizi sağlayan bir hediye sitesi. Müşteri hizmetleri konusunda kusursuz olma hedefinde olduğu için memnun edemediği bir müşteri bile olmaması için elinden geleni yapıyor, bu da müşterileriyle arasında çok samimi bir güven ilişkisi oluşturuyor. Bunun dışında ürünlerinin yüzde 90'ından fazlasını aynı gün kargoya vererek Türkiye’deki neredeyse en hızlı kargo gönderimini yapan firma ünvanını da elinde tutuyor. 10 binden fazla ürün çeşidi ve 100 kişilik kadrosuyla müşterilerini mutlu etmek için gece gündüz çalışıyor. Artık herkes babasına, annesine, arkadaşlarına ya da sevgililerine sıradan gömlek, kravat, etek, çerçeve, biblo almaktan sıkıldı ve yoruldu. Biz de tam bu anda devreye girerek sevdiklerinize başka hiçbir yerde bulamayacağı hediyeyi sunma imkanını veriyoruz.

Çünkü biliyoruz ki eğer gömlek, t-shirt gibi sıradan bir hediye alırsanız hediyenizin değeri onun maddi değeri ile sınırlı kalıyor; ancak içinde biraz espri barındıran bir ürünün maddi değeri 1 TL de olsa hediyenin içindeki o espri ve ilginçlik sebebiyle hediyenin değeri paha biçilemez oluyor.”

En ucuz ürünü, en kaliteli hizmetle almak

Güçlü Gökozan, “İlk hedef kitlemiz 18-30 yaş arası üniversitede okuyan yada yeni mezun olmuş, yeniliklere ve ilginç ürünlere bayılan genç kesim. Bu kitle yurtdışındaki yenilikleri ve yeni ürünleri de çok hızlı takip ediyor ve ilginç ürünlerimize çok yoğun talep gösteriyor. İkinci hedef kitlemiz 30-45 yaş arası nispeten daha üst yaş grubunda olan ve kişiye özel hediyeler ile ilginç ama tasarım yönü daha ön plana çıkan ürünlere ilgi duyan kitle. Kadınlar müşteri kitlemiz içinde yüzde 55 oranla erkeklere göre biraz daha fazlalar. İnternetten alışveriş kullanıcılara tüm ürünleri çok kolay bir şekilde kıyaslayıp en ucuz ürünü en kaliteli hizmetle almalarını sağlıyor. Bunun dışında özellikle iş yoğunluğu sebebiyle alışveriş yapmaya pek zaman bulamayan kişiler zamandan çok fazla tasarruf ederek mağaza mağaza gezmeden bir tıkla ürünlerini ayaklarına kadar getirebiliyorlar” diyor. 

İnternette güven sorunu neredeyse tamamen aşıldı

“İnternette güven sorunu neredeyse tamamen aşıldı. Çünkü artık internetle bilgiye ulaşımı kolaylaştı. Eğer bilmediğiniz bir web sitesinden alışveriş yapacaksanız onun adını Google’a yazdığınızda karşınıza onlarca forum ve blog sitesi ile şikayet sitesi çıkıyor, böylelikle sizden önceki müşterilerin sorun yaşayıp yaşamadıklarını, yaşadılarsa ne gibi sorunlarla karşılaştıklarını görüp güvenle alışverişinizi yapabiliyorsunuz. İnternetin Türkiye’deki macerası 15 seneyi geçti, bu süre zarfında bir çok dev internet markası da oluştu.”