”TÜRKPA toplantısı ile tarihi bir adım atıyoruz”
Şahin, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi çatısı altında bir araya gelmenin bazı görevleri de beraberinde getirdiğini ifade etti
BAKÜ - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Kurulu toplantısında tarihi bir adımın atıldığını belirterek, katılımcı ülkelerin artık daha yakın temas halinde olacağını, birbirinin sorunlarına daha duyarlı hale geleceğini belirtti.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan TÜRKPA Genel Kurul toplantısında konuşan Şahin, TÜRKPA çatısı altında bir araya gelmenin bazı görevleri de beraberinde getirdiğini ifade ederek, "Birbirimizin sorunları var, madem ki biz kardeşiz, madem ki dostuz her birimizin sorunlarına bundan sonra daha duyarlı olmak mecburiyetindeyiz" dedi.
"Bugün burada tarihi bir adım atıyoruz, artık bundan sonra daha yakın temas halinde olacağız, birbirimizin sorunlarına daha duyarlı hale geleceğiz" diyen Şahin, TÜRKPA çatısı altında bir araya gelen ülkelerin eşit ve egemen devletler olduğunu, bu ülkeleri dil, din, tarih, kültür ve yaşam tarzı gibi ortak geleneklerin birbirine bağladığını, bu değerlerin yeni ortaya çıkmadığını, asırlardır bu değerlerin varolduğunu ifade etti.
Bazı nedenlerle 1992 yılına kadar söz konusu ülkelerin arzu edildiği şekilde bir araya gelemediğini, ancak 17 yıl önce Türk dili konuşan ülkelerin devlet başkanlarının zirvede buluştuğunu kaydeden Şahin, "İşte bu tarihten sonra aramızdaki ortak değerlerden almış olduğumuz güçle ilişkilerimiz gelişmeye başladı, her alanda çok güzel ilişkiler kurmaya başladık" şeklinde konuştu.
TBMM Başkanı Şahin, 17 yıl önce liderler zirvesi olmasaydı, şimdiki 4 ülkeyi birleştiren TÜRKPA'nın da gerçekleşemeyeceğini belirtti.
Bu birlikteliğin aslında 4 ülke halklarının da bir araya gelmesi anlamına geldiğini ifade eden Şahin, "Çünkü bizler, ülkelerimizin milletvekilleri olarak milletimizi, halklarımızı temsil ediyoruz. Biz bir araya gelince aslında dolaylı olarak halklarımız da bir araya gelmiş oluyor" dedi.
"Nasıl ki 17 yıl önce liderler zirvesi TÜRKPA'yı doğurmuşsa bizim birlikteliğimiz olan TÜRKPA da başka zirve birliktelikleri doğuracaktır, başka birlikteliklerin ortaya çıkmasına yol açacaktır" diyen Şahin, bu birlikteliğin üye ülkeler arasında tarım, ticaret, enerji başta olmak üzere ekonomik ilişkilerin de gelişmesine çok ciddi katkı sağlayacağını söyledi.
Şahin ayrıca, Türkmenistan ve Özbekistan'ın da TÜRKPA'ya katılımı için çaba harcanması gerektiğini kaydetti.
Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov da Türkçe konuşan ülkelerin TÜRKPA'yı oluşturarak, başarılı bir adım atmış olduklarını ifade ederek, bu kuruluşun, Türk dilli ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını ve bölgede barışın ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağını belirtti.
Kazakistan Parlamento Başkanı Oral Muhamedjanov ise TÜRKPA'nın, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) gibi güçlü bir kuruluşa dönüşmesini arzu ettiklerini kaydederek, "Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin ve parlamentolarımız arasındaki ilişkilerin TÜRKPA aracılığıyla gelişerek güçlenmesini diliyoruz" şeklinde konuştu.
Kırgızistan Meclis Başkanı Aytibay Tagayev de kardeş ülkelerin güçlenip, birleşerek ortak hareket etmesinin önemli olduğunu kaydetti.